Azerbaycan'ın tepki gösterdiği Aykut Erdoğdu ne demişti?

Azerbaycan'ın özür dilemesi istediği CHP'li Aykut Erdoğdu, doğal gaz anlaşmasındaki değişiklikten, TANAP projesinde Mübariz Manisov'a ve SOCAR'ın Petkim'i almasına kadar iddialarda bulunmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türkiye'nin doğal gaz alımında yolsuzluklar yapıldığı, Azerbaycan'la imzalanan doğal gaz anlaşmasındaki değişiklikle Türkiye'nin milyarlarca dolar zarar ettiği, TANAP projesinin Türkiye avantaj sağlamadığı ve "Erdoğan Aliyev arasında bu karışık ve karanlık ilişkiler sürerken Petkim’in yüzde 51’i SOCAR’a devir edildi ve bu devirden sonra SOCAR’a büyük avantajlar sağlandı" açıklaması yaptı.

Sözlerine gelen tepkiler üzerine Erdoğdu, söylediklerinin Sayıştay raporlarına ve enerji uzmanlarının tespitlerine dayandığını belirtti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva, Erdoğdu'nun açıklamasına tepki gösterdi ve özür beklediklerini duyurdu.

'ANLAŞMADAKİ ÜST FİYAT BANDI TÜRKİYE'NİN LEHİNE SONUÇLANMIŞTI'

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, 1 Şubat'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda doğal gaz alımlarında yolsuzluk yapıldığı iddia etmiş, anlaşma değişiklikleriyle Türkiye'nin zarar uğratıldığını belirtmişti. 

Türkiye ve Azerbaycan arasında 12 Mart 2001'de yapılan doğal gaz anlaşmasında birim fiyat aralığının 70-120 dolar arasında belirlendiğini hatırlatan Erdoğdu, "2007 yılında Azerbaycan’dan gaz alınmaya başlandı. Aynı yıl doğalgazın fiyatı 300 doların üzerine çıktı. Yapılan anlaşmada gazın üst fiyat bandının 120 dolar olması Türkiye’nin lehine sonuçlanmıştı…" dedi.

Azerbaycan'ın anlaşmada revizyon istediğini ve müzakereler yapıldığını belirten Erdoğdu, Müzakereler 4 Haziran 2010 tarihinde Azerbaycan tarafının tüm isteklerinin kabulü ile sona erdi… Böylece fiyat bandı 15 Nisan 2008 tarihinden itibaren kaldırılmış oldu… Bu da yetmedi Türkiye’yi 'Al ya da Öde' cenderesinden kurtaran ihraç hakkından da vazgeçildi… Bu avantaj elimizden çıktıktan sonra Türkiye milyarlarca dolarlık zarara uğradı…" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'NİN ZARARI EN AZ 5 MİLYAR DOLAR'

Erdoğdu, Sayıştay raporuna göre Azerbaycan'a geçmiş yıllar için 1.4 milyar dolar ödeme yapılacağına dikkat çekti ve anlaşma revizyonuyla zararın 5 milyar dolar olduğunu yazdı.

TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) projesinin Türkiye'ye hiçbir avantaj sağlamadığını öne süren Erdoğdu, "TANAP projesinde Türkiye kendi topraklarından geçen gaz için Eskişehir çıkışında 79 dolar, Trakya çıkışında 103 dolar ödemek zorunda kalacak… Buna ek olarak Türközü’nden alacağımız gaza da İtalya çıkış fiyatı vermek zorunda kalacağız… Peki Türkiye TANAP’ta neden bu kadar maliyete katlandı… Bunu anlamak mümkün değil…" değerlendirmesinde bulundu.

'TANAP İHALESİNİ KAZANAN TEKFİN YÜZDE 50'SİNİ MANSİMOV ALDI'

Aykut Erdoğdu, TANAP ihalesini kazanan şirketlerden TEKFEN'in yüzde 50 hissesini suç örgütü liderliğinden aranan Sedat Peker'in iddialarında adı geçen Mübariz Mansimov Gurbanoğlu tarafından aldığına dikkat çekti:

"TANAP’ın inşaat ihalesini üç Şirket aldı… İlk lot Fernas, ikinci lot Yüksel-Akkord ve üçüncü lot TEKFEN tarafından alındı… Fernas Şirketini Enerji Bakanlığında birçok şüpheli işte görebilirsiniz… Fernas Şirketi ileride anlatacağım olaylarda bolca karşınıza çıkacak… TEKFEN Şirketi ise, şirketin hisselerinin yüzde ellisini Mansimov’un almasıyla gündeme geldi… Peki kim bu Mansimov? Sedat Peker’in videolarında bolca adı geçiyor…" 

Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, Azerbaycan'ın petrol ve doğal gaz şirketi SOCAR'la da çalışmış, SOCAR'la ortak kurduğu şirketi daha sonra SOCAR'a satmış fakat daha sonra SOCAR'la davalık olmuştu. 

'KİRLİ İLİŞKİLER SÜRERKEN PETKİM SOCAR'A DEVREDİLDİ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasındaki "kirli ilişkiler" olduğunu iddia eden Erdoğdu, "Erdoğan Aliyev arasında bu karışık ve karanlık ilişkiler sürerken Türkiye’nin en büyük Şirketlerinden biri olan Petkim’in yüzde 51’i Azerbaycan Şirketi SOCAR’A devir edildi… Ve bu devirden sonra SOCAR’a büyük avantajlar ve teşvikler sağlandı…" (HABER MERKEZİ)