Azerbaycan, tepkilerin ardından COP29 komitesine 12 kadın üye atadı

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, 28 kişilik COP29 organizasyon komitesinin tamamının erkeklerden oluşmasına yönelik eleştirilerin ardından komiteye 12 kadın, bir erkek daha atadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yıl sonunda Azerbaycan'da yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) iklim konferansı COP29'un organizasyon komitesinin 28 üyesinin tamamının erkeklerden oluşmasına gelen tepkinin ardından komiteye 12 kadının eklendiği açıklandı.

The Guardian'ın haberine göre, komitenin yalnızca erkeklerden oluşmasının 'şok edici' bulunmasının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, aralık ayında yapılacak COP29'un organizasyon komitesine 12 kadın ekledi. Söz konusu komitenin tamamen erkeklerden oluşması, 'She Changes Climate' (O İklimi Değiştiriyor) isimli kampanya grubu tarafından eleştirilmiş, gruptan yapılan açıklamada, "İklim değişikliği, tüm dünyayı etkiliyor, yarısını değil" denilmişti. Paris İklim Anlaşması 2015 yılında imzalandığında BM İklim Sekretaryası Başkanı olan Christiana Figueres de durumu 'şok edici ve kabul edilemez' bulmuştu.

'HIZLI BİR DÜZELTME AMA YETERLİ DEĞİL'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, COP29 organizasyon komitesine bir erkek daha atadı. Böylelikle, konferansın organizasyon komitesinde şu anda 29 erkek ve 12 kadın bulunuyor. Bu kararla birlikte komitede yer alan kişiler arasında, Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Umayra Taghiyeva, İnsan Hakları Komiseri Sabina Aliyeva ve Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova da var.

Daha önce Azerbaycan'a tepki gösteren 'She Changes Climate' kampanya grubu eş kurucusu Elise Buckle, kararın ardından, "Bu olumlu bir ilerleme ama hâlâ yüzde 50-50 toplumsal cinsiyet eşitliğinden uzağız. Bu hızlı bir düzeltme ama yeterli değil" diye konuştu. 

COP29'A EKOLOJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BAŞKANLIK EDECEK

Öte yandan, neredeyse tamamı bakan ve hükümet yetkililerinden oluşan komitenin diğer üyeleri arasında ülkenin gizli servisinin başındaki isim ile devlet gaz dağıtım ağının başındaki isim de yer alıyor. Geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yapılan COP28'in ardından bu yıl ikinci kez BM'nin iklim konferansı fosil yakıt üretimine ekonomisinde geniş bir yer ayıran bir ülkede yapılacak. COP29'a, Azerbaycan'ın Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mukhtar Babayev başkanlık edecek. Babayev, 26 yıl boyunca Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (Socar) için çalışmıştı. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler COP29 Azerbaycan kadın