YAZARLAR

Ayvalık’tan bir daha Tamam

Tamam Yalı, yaz aylarında yine yoğunluk nedeniyle fiks menü çalışıyor. Öncelikle, buraya mutlaka olabildiğince aç gelmelisiniz. Çeşit bol, lezzetler gayet iyi. Mezelerin bir kısmı eski Tamam’dan tanıdık, aklımda kaldığı kadarıyla tarçınlı barbunya, kuru cacık, teretür, yoğurtlu patlıcan aynı formüllerle yapılıyor.

Söz konusu Ayvalık olduğunda Tamam Meyhane bu satırlarda birden fazla sefer anıldı, bunu en baştan söyleyeyim. Ama boşuna değil, gerçekten Türkiye’nin en düzgün meyhanelerinden biri olduklarını düşündüğümü daha önce de yazdım. 

Tamam Meyhane’yi Ayvalık yöresinde diğer işletmelerden ayıran şey, mezelerin günlük olarak hazırlanması ve “rakı balık Ayvalık” konsepti dışında, sakatat ve etli sıcakları sunmasıydı. Haziran ayı itibariyle bu farklılığı da değiştiren bir yenilikle karşımıza çıktılar. 

Eğer daha önce Tamam Meyhane’de yemek yediyseniz, esas yerlerinde hâlâ aynı şekilde nefis mezeler ve sıcaklarla devam ediyorlar, o konuda bir değişiklik yok. Tek değişiklik, yaz döneminin yoğunluğu nedeniyle daha öncekinden farklı olarak fiks menü sistemine geçmiş olmaları, ancak içiniz rahat olsun, her şey aynı lezzetiyle devam ediyor. 

Ancak esas yenilik, yukarıda bahsettiğim üzere, yeni açtıkları Tamam Yalı. Ferahi Evler Butik Otel’in altında, deniz ürünleri üzerine çalıştıkları yeni bir mekân açtılar. Denizin hemen dibinde, nefis bir günbatımı manzarasına sahip bu mekân için Tamam Meyhane’nin sahibi ve şefi Volkan Bey, bu süreçte kış aylarında İskenderun’dan başlayıp tüm sahil şeridini dolaşarak Ayvalık’a kadar gittiği uzun bir seyahat ile tedarik kanallarını çalıştığı bir seyahat yaptı. Sonrası ise gayet lezzetli bir sonuç verdi. 

Tamam Yalı, yaz aylarında yine yoğunluk nedeniyle fiks menü çalışıyor. Öncelikle, buraya mutlaka olabildiğince aç gelmelisiniz. Çeşit bol, lezzetler gayet iyi. Mezelerin bir kısmı eski Tamam’dan tanıdık, aklımda kaldığı kadarıyla tarçınlı barbunya, kuru cacık, teretür, yoğurtlu patlıcan aynı formüllerle yapılıyor. Soğuk mezelerin yıldızı bence fesleğenli marine levrek, taze fesleğenin lezzeti levrekle gayet güzel olmuş, başka yerlerde yediğim örneklere göre fesleğen daha fazla gibi, masada herkes çok beğendi. Bunların haricinde yine aklımda kaldığı kadarıyla, soya soslu uskumru ve ızgara enginarı da oldukça lezzetli buldum. 

Ara sıcak olarak gelen deniz ürünleri ile yapılmış Ferahi börek ve balık köftesini de beğendim, balık köftesinde baharat yoğunluğu çok fazla değil, deniz ürünlerinin önüne geçmiyor. Gittiğimiz gün sabah Ayvalık civarında avlandığı söylenen kalamarı ise çok beğendim, normalde kalamar ve karides eğer taze değilse benim midemde rahatsızlık yaratabiliyor, burada hiçbir sıkıntı olmadı ve gayet lezzetliydi. Son olarak beğendili ahtapotu da çok severek tattık. 

Tamam Yalı, yaz dönemindeki yoğunluk nedeniyle fiks menü olarak çalışıyor, toplam 18 çeşit soğuk ve sıcak meze kişi başı 195 lira olarak fiyatlandırılmış, içkileri ise bakkal fiyatıyla veriyorlar. Ayvalık civarında, özellikle Cunda taraflarıyla kıyasladığınızda bu fiyatın, hele de çeşitlilik ve kalite olarak düşündüğünüzde gayet uygun olduğunu düşünüyorum. Tek eleştirebileceğim yanı, çeşitliliğin fazla olması nedeniyle biraz fazla yemişlik hissiyle kalkıyor olmak, belki fiks menü için birkaç çeşit daha az, daha hafif bir menü alternatifi de düşünülebilir, onun haricinde hem mekân hem çalışanların ilgisi, hem de lezzetler gayet güzel, Ayvalık’a yolunuz düşerse denemenizi tavsiye ederim. Ancak mutlaka rezervasyon yaptırın, Tamam Meyhane’de şu aralar rezervasyonsuz yer bulmak oldukça düşük bir ihtimal. Telefon numarası 0546 545 1010.

Keyifli bir pazar günü dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.