Ayvalık Uluslararası Film Festivali direktörü Azize Tan: Samimi bir festival yapmaya çalışıyoruz

Ayvalık Uluslararası Film Festivali direktörü Azize Tan'la festivali konuştuk. Tan, "Ayvalık’ta samimi bir festival yapmaya çalışıyoruz. Her yer yürüme mesafesinde" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Seyir Derneği tarafından düzenlenen Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 14 Eylül akşamı Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da düzenlenen açılış töreni ile başladı. Törende Ayvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında verilen “Yeni Bir …” Ödülü’nün sahibi açıklandı. Seçici kurulu oluşturan Tayfun Pirselimoğlu, Dilde Mahalli, Eytan İpeker, Nil Kural ve Selen Uçer’in de katıldığı törende bu yıl "Yeni Bir Senarist" Ödülü verildi. "Sanki Her Şey Biraz Felaket" filmiyle ödüle layık görülen Umut Subaşı, açılış töreninde ödülünü Mey|Diageo Kültür Sanat Danışmanı Banu Zeytinoğlu’ndan aldı.

Açılış gecesi, Todd Haynes’in yönettiği "May December" (Bir Skandalın Peşinde) filminin gösterimiyle sona erdi.

Azize Tan'la Ayvalık Film Festivali'ni konuştuk.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, Seyir Derneği tarafından 14-19 Eylül tarihleri arasında izleyicilerle buluşacak. Seyir Derneği nasıl ortaya çıktı? Derneğin amaçlarından bahsedebilir misiniz?

Seyir Derneği, festival düzenleme konusunda deneyimli bir ekip tarafından 2022 yılının ocak ayında kuruldu. Derneğin birincil amacı Ayvalık Uluslararası Film Festivali'ni düzenlemek olsa da başta Ayvalık ve Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’de kültür sanat faaliyetleri düzenlemek amacını taşıyoruz. Dernek, gençlere ve çocuklara yönelik projelere öncelik vermeyi ve Ayvalık’ı hem sinema hem de diğer sanatlar için merkez haline getirmeyi hedefliyor. Bizim gibi benzer amacı taşıyan kültür sanat kurumlarıyla işbirliği yaparak faaliyet alanımızı genişletmek de istiyoruz. Örneğin bu yıl, Seyir Çocuk Günü kapsamında gösterilecek Hollanda’dan "Koca Adam" filmine dublaj yapıldı. Festivalden sonra UrlaDam’da Koruncuk Vakfı çocuklarına bir gösterim yapılacak. Film ayrıca Mordem Sanat işbirliğiyle Diyarbakır, Adıyaman, Maraş ve Hatay’da depremzede çocuklara gösterilecek.

Festival açılışı Julianne Moore ve Natalie Portman’ın başrollerinde yer aldığı "May December" ile yapıldı. Bu yılki seçki nasıl belirlendi, filmleri seçerken hangi kriterleri gözettiniz? İzleyicileri bu yıl neler bekliyor?

Dünyanın önde gelen festivallerini takip ediyoruz, usta yönetmenlerin son filmlerinin yanı sıra ilk filmiyle dikkat çeken yönetmenleri keşfetmeye çalışıyoruz. Örneğin Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI tarafından yılın filmi seçilen Aki Kaurismaki’nin son filmi "Sararmış Yapraklar"ı gösteriyoruz. Todd Haynes, Michel Gondry, Jafar Panahi ve Nanni Moretti bu yıl film yapmanın süreçleri ve zorlukları üzerine filmler yaptı. Biz de bu filmleri "Sinemacılar Sinema Yapmaya Çalışıyor" bölümünde bir araya getirdik. Uluslararası seçkimizden Kerem Çatak’ın Berlin’de övgü toplayan son filmi "Öğretmenler Odası", eleştirmenlerin şimdiden kült film statüsün koyduğu Rodrigo Moreno’nun "Kabahatliler"i, Maiwen’den "Jeanne du Barry" ve Ken Loach’tan "Umudunu Kaybetme" gibi filmleri sayabilirim.

"Türkiye’den Filmler" bölümümüzde oldukça zengin bir seçkimiz var. Fikret Reyhan’dan "Cam Perde", uzun bir aradan sonra ikici uzun metraj filmini çeken Belmin Söylemez’den "Ayna Ayna", farklı senaryosuyla da dikkat çeken Umut Subaşı’nın ilk uzun metrajlı filmi "Sanki Her Şey Biraz Felaket", Özcan Alper’den "Karanlık Gece", Derviş Zaim’den "Tavuri" göstereceğimiz filmlerden. Kerem Ayan’ın "Oregon"u 15 Eylül’de Köylü Pazarı Meydanı’nda oyuncu ve yönetmenin katılımıyla gösterilecek.

May December

Deniz Yüksel Abalıoğlu’nun yönettiği "Maffy’s Jazz" belgeselinin gösteriminden sonra Sibel Köse ve Kürşad Deniz bir konser verecek. Fırat Özeler’in yönettiği "Kavur" belgeseli vesilesiyle Ömer Kavur’un Ayvalık’ta çektiği "Kırık Bir Aşk Hikâyesi"ni de Eski Köylü Pazarı’nda gösteriyoruz. Anılarına bölümünde Ryuichi Sakamoto’nun ölmeden müziklerini yaptığı son film olan "Canavar"ı göstereceğiz.

"Kadınlar Nasıl Başarıyor?" bölümünde gösterilen "Kim Mihri", "Hatice" ve "Düet" aslında birbirinden farklı filmler olsa da kadınların inançla, inatla ve tutkuyla nasıl ayakta kaldıklarını anlatıyor.

GODARD ANISINA 'NEFRET' FİLMİ GÖSTERİLECEK

Gösterimler dışında da söyleşiler, paneller, atölyeler gerçekleşecek. Programdan biraz bahsedebilir misiniz?

Festival kapsamında filmlere paralel düzenlediğimiz söyleşiler programın önemli bir parçasını oluşturuyor. Tràn Anh Hùng’un yedi yıl aradan sonra çektiği ve Cannes’da En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandığı "Şeflerin Aşkı"nın ardından İstanbul’un ilk vejetaryen lokantası Zencefil'in kurucusu sosyolog Ferda Erdinç yemek, tutku, lezzet ve haz üzerine bir sohbet gerçekleştirecek. Geçen yıl kaybettiğimiz Jean-Luc Godard anısına da "Nefret"i gösteriyoruz Institut Français ve Sinematek işbirliğiyle. "Nefret"in gösteriminin ardından sanat kuramcısı ve öğretim üyesi Zeynep Sayın, "Nefret'in Düşündürdükleri: Nonkonformizm" başlıklı bir konuşma yapacak.

Benoît Jacquot’nun yönettiği "Ezbere" filminde Isabelle Huppert ve Fabrice Luchini başrollerde. Bu film, bu yıl yapacağımız "Sinemanın Malzemesi" başlıklı konuşma dizisinde Tilbe Saran’ın Fatih Özgüven’le yapacağı "Oyuncu ve Malzemesi" başlıklı konuşmaya da ilham oldu. Bu konuşma dizisinde ayrıca "Kar ve Ayı"nın kurgucusu Çiçek Kahraman yine Fatih Özgüven’le "Kurgucu ve Malzemesi" adlı bir konuşma yapacak. Bu dizideki son konuşma da "Görüntü Yönetmeni ve Malzemesi" olacak. Bu konuşmada "Karanlık Gece"nin görüntü yönetmeni Yunus Roy İmer ile Reha Erdem filmleriyle tanıdığımız ve "Kar ve Ayı"nın da görüntü yönetmeni Florent Herry konuşacaklar.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali açılış töreni

Deniz Yüksel Abalıoğlu’nun yönettiği "Maffy’s Jazz" belgeselinin gösteriminden sonra Sibel Köse ve Kürşad Deniz bir konser verecek.

Ayvalık, çevre konusunda çok duyarlı insanların yaşadığı ve ciddi bir mücadelenin verildiği bir belde ve her festivalde bu konuda bir konuşma düzenliyoruz. "Mücadele Çağı ve Hafıza" başlıklı konuşmada, Ayvalık Tabiat Platformu ve Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi gibi örgütlerin kuruluşundan itibaren etkin mücadele süreçleri yürütmüş bir Ayvalıklı'nın, Nebahat Dinler özelinden yola çıkarak, sivil mücadelenin dönemeçleri ve günümüzde bu mücadelenin kaydını tutmanın toplumsal hafızadaki yeri üzerine konuşulacak. Nebahat Dinler’e Esra Başak ve Vasıf Kortun eşlik edecek.

Festivalde çocuklarla ilgili de birçok bölüm yer alıyor. Festival kapsamında Seyir Çocuk Günü de düzenlenecek. Seyir Çocuk Günü'nde neler yapılacak?

Seyir Çocuk Günü’nü Finansbank Küçük Eller Büyük Hayaller Sosyal Sorumluluk Projesi sponsorluğunda ve Hollanda Konsolosluğu desteğiyle ilk kez gerçekleştiriyoruz. 17 Eylül Pazar günü Sabancı Üniversitesi Küçükköy Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde tüm güne yayılan farklı etkinlikler olacak. Programdaki baskı, boyama, arkeoloji, animasyon atölyeleri; masal dinletileri, konser ve film gösterimlerinin tümü ücretsiz gerçekleşecek, ayrıca ebeveynler için de özel etkinlikler olacak. Klinik Psikolog ve Pedagog İnci Vural ve Prof. Dr. Yankı Yazgan, ebeveynlere yönelik "Sosyal Çevre ve Akran İlişkilerinin Ruh Sağlığına Etkisi" başlıklı bir konuşma da yapacaklar. Günün sonunda "Koca Adam" filmi dublajlı olarak gösterilecek. Seyir Çocuk Günü ile ayrıntılı programa www.ayvalikff.org/cocuk adresinden ulaşabilir ilgilenenler.

'SAMİMİ BİR FESTİVAL YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Ayvalık Uluslararası Film Festivali'ni diğer festivallerden ayıran nedir?

Ayvalık’ta samimi bir festival yapmaya çalışıyoruz. Her yer yürüme mesafesinde. Filmden filme ya da bir söyleşiye gitmek kolay. Konuklar ve izleyiciler arasında bir konuşma alanı yaratmaya çalışıyoruz. Film gösterimlerimiz kadar söyleşi ve panellerimiz de programın önemli bir parçası. Yarışma yapmıyoruz ama genç sinemacıları desteklemek için Mey|Diageo sponsorluğunda “Yeni Bir…” ödülünü veriyoruz. Ayvalık’ın mimarisini, tarihini vurgulayan mekanlar kullanmaya gayret ediyoruz. Çocuklar ve gençler için özel programlarımız var.

Festivalde "mutlaka izleyin", dediğiniz filmler neler?

İlk filmlerden "Vurgun Yemek", geçen yıl Hollanda’nın Oscar adayıydı. Yönetmeni Martijn de Jong da festivalde konuğumuz olacak. "Sömürgeciler", bu yıl Cannes’da Belli Bir Bakış bölümünde ödül aldı. "Yeniden Başla", oyuncu Zach Braff’in ikinci uzun metraj filmi. "Kör Noktada" bu yılın ödüllü filmlerinden. Ayşe Polat da festivale geliyor. "İnşallah Erkek Olur", "Kayıp Kral", "Ezbere", "Hatice", "Nasıl Seks Yapacağız?" gözden kaçmasın diye burada belirtmek istediğim filmler.