Aytun Çıray’dan Cumhurbaşkanı yardımcısına Pervin Buldan soruları

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın grup toplantısındaki açıklamalarını sordu. Çıray, “Kandil’de HDP heyetini koruma amaçlı İHA uçuruldu mu? İktidar HDP’ye ne gibi vaatlerde bulundu?” sorularına yanıt istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın grup toplantısında yaptığı açıklamaları Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunulan yazılı soru önergesinde Çıray şu soruları yöneltti.

-Pervin Buldan’ın 2015 yılında terör örgütü tarafından rehine olarak alıkonan üç askeri “Bizzat benim de içinde yer aldığım girişimler sonucunda Lice Kaymakamlığı'na getirdik,” şeklindeki ifadesinin doğruluğunu teyit ediyor musunuz? Ediyorsanız terör örgütü tarafından beş altı yıldır rehine olarak alıkonan askerlerimiz konusunda neden benzeri bir girişim için harekete geçmediniz?

'KANDİL GÖRÜŞMELERİNİN TUTANAKLARINI AÇIKLAMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?'

-Pervin Buldan, açıklamalarında kamuoyuna kendilerinin PKK terör örgütüyle iş birliğinin kanıtı olarak sunulan Kandil fotoğraflarının, dönemin başbakanının bilgisi dahilinde yürütülen toplantılara ait olduğunu ve bu toplantıların sonuçlarını devlete ve hükümete sunduklarını belirtmektedir. Bu doğru mudur? Doğruysa söz konusu sonuç kayıtları ve tutanaklar hangi kurumumuzun arşivindedir? Bunları kamuoyuna açıklayıp milletimizle paylaşmayı düşünüyor musunuz?

-Çözüm sürecinin Türk milletinin ağır bedeller ödemesine yol açan hatalarından kim ya da kimler sorumludur? Bu hatalar ve sorumluları konusunda harekete geçmeyi düşünüyor musunuz?

'KANDİL’E HDP HEYETİNİ KORUMA AMAÇLI İHA UÇURULDU MU?'

-Pervin Buldan, Kandil görüşmeleri sırasında havada İHA’lar gördüklerini ve sonra İnsansız Hava Araçlarının kendilerinin güvenliğini sağlamak için uçuruldukları bilgisini aldıklarını belirtmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait araçların, PKK terör örgütünün merkez üssünün üzerinde içlerinde Buldan’ın olduğu heyeti korumak için uçurulduğu doğru mudur? Doğruysa bu hadise kaç kez gerçekleştirilmiş ve kimin emriyle yapılmıştır?

-Pervin Buldan, 28 Şubat 2015 tarihinde, dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan oluşan AK Parti heyetiyle Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken isimlerinden müteşekkil HDP heyeti arasında varılan ‘Dolmabahçe Mutabakatı’nda oturma düzeninin dahi dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenip dikte edildiğini açıklamıştır. Verilen bu bilgi doğru mudur?

-Çözüm sürecinin sonuçlanması halinde HDP’lilere vaatlerde bulunuldu mu? Bulunulduysa bu vaatler neydi? (DUVAR)