Aynı restoranda konserve balık yiyen turistler zehirlendi: 1 ölü

Fransa'da bir restoranda servis edilen sardalya konservesi sebebiyle çoğu turist en az 12 kişi zehirlendi, 32 yaşında bir kadın yaşamını yitirdi.

Matt Jackson ve Kristy Benner
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 'Tchin Tchin Wine Bar' isimli bir restoranda yemek yiyen kişilerden biri hayatını kaybetti, aralarında ABD, İrlanda ve Kanada vatandaşlarının da olduğu 12 kişinin tedavi gördüğü açıklandı. Yerel yetkililerin Bordeaux kentindeki restoranla bağlantılı olarak gıda kaynaklı bir zehirlenme türü olan 'botulizm' tespit ettiğini açıklayan İngiltere Sağlık Güvenliği Kurumu, yakın zamanda söz konusu restoranda yemek yiyen vatandaşlarının derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmasını tavsiye etti. 

Nouvelle-Aquitaine Yerel Sağlık Kurumu, salgına ilişkin açıklamasında, 'son derece dikkatli' olunması çağrısında bulunarak, salgından etkilenen kişilerin çoğunun başka ülke vatandaşları olduğunu ve son bir hafta içinde Bordeaux'daki Tchin Tchin Wine Bar isimli restoranda yemek yediklerini aktardı. İlk belirlemelere göre, salgının restoran sahibinin kendi yaptığı sardalya konservesinden kaynaklandığı düşünülüyor.

'AĞZI O KADAR KURUYDU Kİ SUYU YUTAMIYORDU'

Restoranda sardalya balığı yedikten sonra zehirlenenlerden ABD'li Matt Jackson ve Kristy Benner, Associated Press (AP) haber ajansına verdikleri demeçte neler yaşadıklarını anlattı.  4 Eylül'de küçük bir tabak sardalya yiyen çiftten Matt Jackson, ertesi sabah hastalandı. 

Benner, "Yavaş yavaş yetilerini kaybetmeye başladı. Konuştukça ne söylediğini anlamak güçleşti. Ağzı da kadar kuruydu ki suyu bile yutamıyordu" dedi. Benner, 2 gün boyunca hastanede Jackson'a refakat ettikten sonra kendisi de yutkunmakta zorlanmaya başladı. 

Bu esnada Jackson'ın kız kardeşi yardım etmek için ABD'den Fransa'ya gelirken, Benner yaşadıkları şeyin botulizm olabileceğini söylese de doktorlar bundan şüpheliydi. Çiftin yaşadığı hastalıkla yedikleri sardalya arasında bağlantı kurulması da günler sürdü. 

1 KİŞİ ÖLDÜ, EN AZ 12 KİŞİ ZEHİRLENDİ

Botulizm, Clostridium botulinum bakterisinin ürettiği toksinden kaynaklanan bir zehirlenme türüdür ve çoğunlukla, evde hazırlanmış ve uygun şekilde sterilize edilmemiş konservelerden kaynaklanır. Bununla birlikte açık yaralardan da enfeksiyon kapmak mümkündür. Bakterinin ürettiği toksin, gözlerde uyum felci, çift görme, ağız kuruluğu, halsizlik, baş ağrısı gibi ilk belirtilerden sonra, ishal ve kusmaya neden olur; kalp ritim bozuklukları ve solunum felcine yol açarak hastanın ölümüne neden olabilir.

Fransa'da her yıl 10 ila 20 arasında botulizm vakası görülür. Yerel yetkililerin açıklamasına göre, Bordeaux'da yaşanan son salgında 32 yaşındaki Parisli bir kadın hayatını kaybetti, en az 12 kişi hastaneye kaldırıldı. Hastaların çoğunun tedavisi sürüyor. (DIŞ HABERLER)