AYM'den Veli Saçılık ve annesine polis şiddetine hak ihlali kararı

Ankara'da KHK ile ihraç edilmesini protesto ederken 2017 yılında annesiyle birlikte polis şiddetine maruz kalan Veli Saçılık'ın başvurusunda AYM, 'kötü muamele yasağının' ihlal edildiğine hükmetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi, OHAL dönemindeki KHK ihracını 2017 yılında Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde protesto etmek isteyen Veli Saçılık ile o tarihte 70 yaşında olan annesi Kezban Saçılık’a yönelik polis müdahalesiyle ilgili yapılan başvuruyu karar bağladı.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu ve Sibel Yükler'in haberine göre AYM, Saçılık'ın yoğun gazla ve copla darp edilmesini, annesinin ise yerde sürüklenerek yakın mesafeden yüzüne biber gazın sıkılmasını “insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele” olarak nitelendirdi ve “kötü muamele yasağı” ile “toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine” hükmetti.

AYM, aynı dönem polisler hakkında açılan soruşturmada, başsavcılığın “müdahale sırasında yaralanmalarının doğal olduğu” gerekçesiyle verdiği takipsizlik kararını da inceledi. Delilleri eksik bulan ve polislerin ifadesinin bile alınmadığına dikkat çeken AYM, olayla ilgili soruşturmanın yenilenmesini istedi. “Somut olay bir bütün olarak değerlendirildiğinde eylemin insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele şeklinde nitelendirilmesi uygun görülmüştür” diyen AYM, Saçılık ve annesine de ayrı ayrı 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

'İDARİ PARA CEZALARINA DA HAK İHLALİ KARARI VERİLDİ'

KHK ile ihraç edilen Saçılık, kendisi gibi ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın 2016 yılında Yüksel Caddesi’ndeki “İşimizi geri istiyoruz” eylemlerine katılmış, bu dönemde 56 ayrı idari para cezası verilmişti. Kararda, Saçılık’ın bu idari para cezaları için de AYM’ye başvurduğu ve mahkemenin Saçılık’ın “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdiği” belirtildi.

(KAYNAK)