AYM'den 'kararların uygulanmaması anayasayı işlevsiz hale getirir' uyarısı

Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması noktasında yerel mahkemelerin ayak diremesi üzerine Yüksek Mahkeme'den uyarı niteliğinde açıklama geldi. Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Arslan, kararların uygulanmamasının anayasayı tamamen işlevsiz ve anlamsız hale getireceğini belirterek, "Kural olarak mümkün olduğunca durumun eski hale getirilmesi, başka bir ifadeyle ihlalden önceki duruma dönülmesi sağlanmalıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan "Anayasa hükümleri yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını bağlayan üstün hukuk kurallarıdır" dedi. Yüksek Mahkeme'nin kararları yerel mahkemeler tarafından yerine getirilmezken, bu konuda AK Parti ve MHP'den de zaman zaman AYM karşıtı açıklamalar geliyor.

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen İrfan Fidan'ın And İçme Töreni'nde konuşan Arslan ise bu konuda, "Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, anayasayı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir" uyarısında bulundu.

ERDOĞAN DA KATILDI

İrfan Fidan için düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop da katıldı.

Arslan, törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi ihlal tespit ettiğinde; ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmetmektedir. Esasen bu durum, mahkemenin takdiri ve tercihine bağlı bir mesele olmayıp, kanundan ve bireysel başvurunun doğasından kaynaklanan bir zorunluluktur. Bu aşamada, ilgili kurumlara düşen görev ise ihlali ortadan kaldırmak ve benzeri ihlallerin önlenmesini sağlamak için gerekenleri yapmaktır. Bu kapsamda kural olarak mümkün olduğunca durumun eski hale getirilmesi, başka bir ifadeyle ihlalden önceki duruma dönülmesi sağlanmalıdır" dedi.

RESMEN AYM ÜYESİ OLDU

Arslan'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen İrfan Fidan yemin ederek, resmen Anayasa Mahkemesi üyesi oldu.

Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na ilişkin ancak ikinci hak ihlali kararına uyulurken, HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala kararları ise yerine getirilmiş değil. (HABER MERKEZİ)