AYM’den Ethem Sarısülük kararı: Yaşam hakkı ihlal edilmedi, para cezası orantılı

Gezi direnişinde polis kurşunuyla ölen Ethem Sarısülük için AYM'ye yapılan başvuruda mahkeme oy çokluğuyla yaşam hakkı ihlalinin olmadığına hükmetti. AYM Başkanı Zühtü Arslan karara karşı oy kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi direnişi sırasında 1 Haziran 2013 günü Ankara'da polis Ahmet Şahbaz tarafından yakın mesafeden vurulan ve kaldırıldığı hastanede 14 Haziran’da vefat eden Ethem Sarısülük ile ilgili yapılan başvuruyu karara bağladı.

AYM, Ethem Sarısülük'ün yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edilmediğine oy çokluğu ile karar verdi. AYM üyeleri Zühtü Arslan, Hasan Tahsin Gökcan, Engin Yıldırım, Celal Mümtaz Akıncı, M. Emin Kuz ve Yusuf Şevki Hakyemez, karara karşı oy kullandılar. 

'15 BİN LİRA PARA CEZASI ORANTILI'

Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük ile dört kardeşinin 13 Mayıs 2019’da yaptığı başvuruda Yüksek Mahkeme, yargılama sürecinde polis Ahmet Şahbaz’a verilen 15 bin TL cezaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“14 ay süreyle tutuklu yargılanan sanık hakkında hükmedilen adli para cezasının meydana gelen netice ile orantılı olmadığının değerlendirilmesi mümkün değildir. Adli makamların hükmettiği cezanın türü ve miktarı konusundaki takdirine saygı gösterilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.”

AYM BAŞKANI ARSLAN KARŞI OY KULLANDI: CEZASIZLIK DURUMU ORTAYA ÇIKARIR

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, karşı oy gerekçesinde, “Davanın naklinin gerekliliğinin gerekçelendirilmemesi, cezasızlığa yol açılması ve altı yıla yakın yargılama süresinin makul olmaması nedenleriyle yürütülen soruşturmanın/kovuşturmanın etkili olmadığını, dolayısıyla başvurucuların yaşam hakkının ihlal edildiğini düşünüyorum” dedi.

Arslan kararda kullanılan, “Hükmedilen adli para cezasının meydana gelen netice ile orantılı olmadığının değerlendirilmesi mümkün değildir” ifadesini de eleştirerek, “Yaşam hakkının söz konusu olduğu bir yargılamanın sonunda hükmedilen bir ‘adli para cezası’nın meydana gelen netice ile orantılı olduğunu söylemek mümkün değildir. Zira meydana gelen netice bir kişinin yaşamının sona ermesidir. Bu derece ağır bir sonucun alt sınıra yakın bir adli para cezasıyla tecziyesi (cezalandırılması) cezasızlık durumu ortaya çıkarır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Polis Ahmet Şahbaz’ın “meşru savunmada sınırın kasıt olmaksızın aşılması suretiyle öldürme” suçundan cezalandırılması talebiyle açılan kamu davasında Şahbaz'a 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verilmişti. Yargıtay tarafından 17 Haziran 2015'te kararın bozulmasının ardından Aksaray’da görülen yargılamada Şahbaz'a 16 Aralık 2016'da meşru müdafaa sınırlarını "taksirle" aşmaktan dolayı 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verilmiş, bu ceza da 10 bin 100 TL adli para cezasına çevrilmişti. Yargıtay'ın tekrar bozma kararı verdiği davada 21 Mart 2018'de cezanın 2 yıl bir ay hapse, bunun da 15 bin 200 TL adli para cezasına çevrilmesine karar verilmiş ve Şahbaz'ın 14 ay tutuklu kaldığı dikkate alınarak para cezasının da infaz edildiği sonucuna varılmıştı. (HABER MERKEZİ)