AYM üyesi Yıldırım'la İçişleri arasında 'ışık' atışması

Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Engin Yıldırım'ın AYM'nin fotoğrafını "Işıklar yanıyor" notuyla paylaşması Ankara'yı hareketlendirdi. İçişleri Bakanlığı, Yıldırım'ın mesajına gönderme yaparak, "Işıklarımız hiç sönmüyor" paylaşımını yaptı. Bazı milletvekilleri de sosyal medya hesaplarından konuya dair paylaşımlarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Engin Yıldırım, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında AYM'nin verdiği 'yeniden yargılama' kararını tanımamasına atıf yaparak bir paylaşım yaptı. Yıldırım, AYM'nin fotoğrafını "Işıklar yanıyor" notuyla paylaştı.

İçişleri Bakanlığı da Yıldırım'ın paylaşımına gönderme yaparak, "Işıklarımız hiç sönmüyor" mesajıyla bakanlığın fotoğraflarını paylaştı.

Engin Yıldırım daha sonra yeni bir mesaj atarak fotoğrafı neden paylaştığını açıkladı. Yıldırım, "Işıklar yanıyor derken hukukun ışığını kastettim. Başka ışıkları değil" ifadelerini kullandı. Yıldırım daha sonra hesabını kilitledi. 

 

Kısa bir süre sonra İçişleri Bakanlığı konuya ilişkin paylaştığı ikinci mesajında, Doğu ve Güneydoğu'da sürdürülen operasyonları hatırlatarak "Işıklarımız yanmaya devam ederken... Ağrı Doğubayazıt kırsalında, Yıldırım 3 operasyonu kapsamında; İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Komando ve JÖH birliklerince başlatılan ve devam eden Hava Kuvvetleri destekli operasyonda 6 terörist etkisiz hale getirildi" dedi. 

YILDIRIM: MAKSADI AŞAN ŞEKİLDE YORUMLANDI

Bir süre sonra Twitter hesabını yeniden herkese açık hale getiren Yıldırım, şu paylaşımı yaptı: "Şahsi twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir."

'GENELKURMAY'A ATIF YAPILIYOR'

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, geçmiş dönemlerde Genelkurmay Başkanlığı'nın başta hükümete mesaj vermek istediğinde ışıklarının yandığını hatırlatarak, paylaşımın 'mesaj' olduğu yorumunu yaptı.

MAHKEME KARARI TANIMADI

Yürütme ile yargı arasındaki bu göndermeler sosyal medyanın gündemime oturdu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bugün CHP İstanbul Milletvekiliği düşürülen Enis Berberoğlu ile ilgili AYM'nin verdiği yeniden yargılama kararını tanımadı. AYM'nin verdiği kararlarla ilgili de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu daha önce birçok kez açıklama yapmış, son olarak da AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın bir dönem Polis Akademisi Başkanı olduğunu hatırlatarak, "Aldığı komiser yardımcılarının yüzde 41'ni Fetö'den ihraç ettim" açıklamalarında bulunmuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen haftalarda AYM ile 'bisiklet' polemiği yaşamış, Engin Yıldırım kendisine Anayasa maddeleriyle yanıt vermişti.

MİLLETVEKİLLERİ DE KATILDI

İçişleri Bakanlığı ile AYM üyesi arasındaki bu atışmaların ardından milletvekilleri de sosyal medya hesaplarından konuya dair açıklamalar yaptı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Twitter hesabından, "Önemli olan hukukun ışığının sönmemesi! Anayasayla, Anayasa mahkemesiyle didişen bir Bakanın ışığı, ışık değildir. Önce işkenceyle ilgili sorduğumuz yüzlerce sorumuza, önergemize cevap verin de sonradan ışıktan bahsedin, Servet Turgut'u açıklayın mesela!" dedi.

AK Parti Milletvekili Mehmet Muş ise "Anayasa Mahkemesi üyesinin tehdit iması içeren "AYM'nin ışıkları yanıyor" sözlerini kınıyoruz. Hiçbir kurum yada kişi milli iradeye gözdağı veremez. Jüristokrasi heveslilerine bu millet fırsat vermez!" ifadelerini kullandı.

CHP'nin genel seçimlerdeki Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce de konuyla ilgili bir paylaşımda bulundu. İnce şunları dedi: "Ciddiyet! Mahkemenin ışığı yanar adaleti olmaz, Bakanlığın ışığı hiç sönmez örgütlenen tarikatları göremez. Elektrik faturaları cep yakıyor, kurumlar ışıkla mesaj veriyor. Söndürün “ampül”leri. Işıklar yansa ne olur milletin ocağını söndürdünüz."


'DEVLETİN OCAĞI SÖNÜYOR'

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Anayasa’nın ışığı söndü..." diyerek şunları söyledi: "14. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa’nın bir kısmını ilga etti...
14. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi'ni kapattı...
Anayasa Mahkemesi ışıklarını yaktı...
İçişleri Bakanlığı’da karşı ışık yaktı...
Anayasa’nın ışığı devletin ocağı sönüyor..." 

İlginç açıklamalarıyla gündeme gelen AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ise Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin fotoğrafını paylaşarak "Milli İradenin Işıkları ışıl ışıl hamdolsun" dedi. 

ÇELİK: SAYGISIZLIK

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik de sabah saatlerinde attığı tweetlerle Yıldırım'a tepki gösterdi. Çelik şunları yazdı:

"Türkiye’ye geçmişte acılar yaşatmış müdahalelerin sloganının bir Anayasa Mahkemesi Üyesi tarafından kullanılması utanç verici bir saygısızlıktır.
Hukuktan başka bir dili olmaması gereken bir AYM mensubunun hukuku katletmenin sembolü olan bir dille konuşması vahimdir.
Müdahaleler anayasal düzeni yıkmış ve milletimize büyük acılar yaşatmıştır. Müdahalelerin neticesinde hukuk düzenimiz ortadan kaldırılmıştır. Varlık sebebi hukuk olan AYM’de bir üye ise hukuku katleden müdahalelerin diliyle konuşuyor... Bu kabul edilemez.
Türkiye’nin gerçek hukukçuları en son 15 Temmuz darbe girişiminde teröristlerin müdahalesine güçlü bir direniş gösterdiler. Gerçek hukukçular demokrasiyi koruma mücadelesi verdiler.
AYM Üyesi’nin kullandığı dil ise milleti tehdit etmenin ve hukuku yıkan müdahalelerin dilidir." (HABER MERKEZİ)