AYM: Turkcell’e ‘pedofili destekçisi’ ve ‘sansürcü’ demek ifade özgürlüğü

Turkcell’e ‘pedofili destekçisi’ ve ‘sansürcü’ dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan kişi AYM'de açtığı davayı kazandı. AYM kararında söz konusu tweet ifade özgürlüğü sayıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), Karaman’da 2016 yılında Ensar Vakfı'nın yurt ve evlerinde kalan 10 erkek çocuğun istismar edilmesi olayıyla ilgili bir yurttaşın “Pedofili destekçisi ve sansürcü @Turkcell ile olan 16 yıllık sözleşmemi iptal ettirdim” paylaşımına ifade özgürlüğü kararı verdi.

Ozan Güven isimli kişi, Ensar Vakfı’ndaki istismar olayının kamuoyunun gündemine gelmesinin ardından vakfa sponsor olan Turkcell’e tepki gösterdi. Güven’in yaptığı sosyal medya paylaşımının ardından Turkcell, 24 Ekim 2016’da “kişilik haklarının zedelendiğini” ileri sürerek manevi tazminat davası açtı.

İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Güven’in 500 TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. İstinaf Mahkemesi 2019’da kararı onadı. Güven de avukatı aracılığıyla kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. AYM oyçokluğuyla Güven’in “ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini” hükmetti ve 18 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)