AYM seçimlerinde en yüksek oyu alan üç isim belli oldu

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliği için yapılan seçimlerde en yüksek oyu İrfan Fidan, Nevzat Özsoy ve Mustafa Erol aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan üç isimden birini AYM üyeliğine atayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesinin Yargıtay kontenjanından üyesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı görevini yürüten Burhan Üstün'ün emekliye ayrılması nedeniyle boşalacak üyelik için Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda yapılan seçim sonuçlandı.

5 adayın yarıştığı seçimde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı iken Yargıtay üyeliğine seçilen İrfan Fidan 107, 8. Ceza Dairesi Üyesi Nevzat Özsoy 65, 17. Hukuk Üyesi Mustafa Erol 52, 8. Hukuk Dairesi Üyesi Nazmiye Beyazıtoğlu Kuşçuoğlu 45, 23. Hukuk Dairesi Üyesi Mahmut Coşkun ise 35 oy aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu üç isimden birini üyelik için atayacak. 

İBRE İRFAN FİDAN'DAN YANA

DEVA Partisi İstansbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçen ay Yargıtay'a atanan ve AYM üyeliğine aday olan İrfan Fidan'ı kastederek şu açıklamayı yapmıştı:

"Anayasa’ya göre; Yargıtay Genel Kurulu’nda yapılacak seçimde en çok oy alan 3 aday Cumhurbaşkanı’na sunulur, Cumhurbaşkanı bu 3 kişi arasından birisini Anayasa Mahkemesi üyesi olarak seçer. Demokratik bir ülkede bir adayın ilk üçe girebilmesi için uzun yıllar Yargıtay’da görev yapması yahut da nitelikleri ve erdemleriyle ön plana çıkması gerekir.

Bizde ise, gözümüzün önünde yapılan operasyonla, Yargıtay üyelerinin çoğunluğunun hiç tanımadıkları bir adaya talimatla oy vermeleri beklenmektedir. Talimatla oy kullanan Yargıtay üyelerinin birçok davada da talimatla oy kullanmış olabilecekleri açıktır.

Yargıtay üyelerinin kendilerine dayatılan bir adaya oy vermelerinin beklenmesi öncelikle itibarlarına yapılan en büyük hakarettir. ‘Ankara’da hala yargıçlar var’ diyebilmek için onurlu, vicdanlı ve anayasaya sadık hakimlerin mücadelesine yürekten ihtiyaç duyuyoruz.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik de 2 Aralık'ta yapılması gereken seçimin pandemi gerekçesiyle 17 Aralık’a ertelemesinin sebebinin Fidan’ın adaylığı olduğunu ileri sürmüştü.

BURHAN ÜSTÜN 10 OCAK 2021'DE EMEKLİYE AYRILACAK

Anayasa Mahkemesi Üyesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Burhan Üstün, Yargıtay 14. Hukuk Dairesinde görev yaparken, 30 Mart 2010'da Cumhurbaşkanı tarafından Yargıtay Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca yapılan toplantılarda 10 Nisan 2015'te Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine, 23 Temmuz 2020'de de Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına seçilen Üstün, 10 Ocak 2021'de yaş haddinden emekliye ayrılacak. (HABER MERKEZİ)