AYM raportörü HDP iddianamesinin iadesini istedi

AYM raportörü, HDP'ye kapatma davasına ilişkin inceleme raporunda, usuli eksikliklerin giderilmesi için iddianamenin iadesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi'nin, HDP'nin kapatılması amacıyla açılan davayla ilgili görevlendirdiği raportör, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başvurusunda eksiklik tespit etti. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılmasını talep ettiği iddianamesini inceleyen raportör, ilk incelemeye ilişkin raporunu tamamlayarak AYM heyetine sundu. 

Raporda, eksikliklerin tamamlanması için başvurunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilmesi ya da iddianamenin kabul edilerek, eksikliklerin tamamlanması için süre verilmesi yönünde görüş bildirdiği öğrenildi.

AYM Genel Kurulu, yarın davayla ilgili ilk incelemesini yapacak ve iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek.

Yüksek Mahkeme’nin önünde iki seçenek bulunuyor. AYM ya iddianameyi kabul edecek ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan maddi hataların giderilmesini isteyecek ya da usul eksiklikleri nedeniyle iddianameyi savcılığa geri gönderecek. 

SÜREÇ İDDİANAMENİN KABULÜYLE BAŞLAYACAK

İddianamenin kabul edilmesi halinde HDP, ön savunmasını verilen sürede AYM'ye gönderecek. Parti ön savunmaya ilişkin sürenin uzatılması için Yüksek Mahkemeye başvuruda bulunabilecek. Gelmesi halinde bu ek süre talebini de AYM karara bağlayacak.

Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin davaya ilişkin esas hakkındakini görüşünü sunacak.

Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesi'nce belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak olan raportör bu kez esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek. Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

10 ÜYE 'KAPATILSIN' DERSE KAPATILACAK

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesi’nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından itibaren 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak. Bu kişiler ayrıca kamu haklarından da mahrum edilecekler. (HABER MERKEZİ)

 

 

Etiketler HDP AYM Kapatma Davası