AYM, Orhan Aydın'ın Reza Zarrab tweetlerine 'ifade özgürlüğü' dedi

Anayasa Mahkemesi, sanatçı Orhan Aydın'ın Reza Zarrab hakında attığı tweetler nedeniyle tazminata mahkum edilmesine 'ifade özgürlüğünün ihlali' kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), tiyatro sanatçısı ve yazar Orhan Aydın'a, Reza Zarrab hakkında Twitter'da yaptığı paylaşım sebebiyle verilen manevi tazminat kararına 'ifade özgürlüğünün ihlali' dedi. Mahkeme kararını iptal eden AYM, Aydın'a 15 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Evrensel'den Metin Taşkıran'ın haberine göre, tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, 2016 yılında banka dolandırıcılığı ve kara para aklama suçundan ABD'de tutuklanan Reza Zarrab hakında "Yemlediğiniz Reza Zarrab'ın İran'daki partneri Babek Zencani idama mahkum ediliyor, siz halen bu rezilin koynundan çıkmıyorsunuz" tweet'i atmıştı.

Orhan ayrıca Zarrab hakında yaptığı bir başka paylaşımında ise "Reza Zarrab Türkiye'deki tüm mal varlıklarını satışa çıkarmış. Alan da şerefsizdir, hırsızdır, talancıdır aracı olan da" ifadelerini kullanmıştı.

Tweetler üzerine Zarrab, Orhan Aydın hakkında "kişilik haklarına saldırdığı" iddiasıyla dava açmıştı. Mahkeme Orhan Aydın'ın kullandığı 'rezil' ifadesinden ötürü 3 bin TL manevi tazminat kararı vermişti.

AYM, "mahkemenin ifade özgürlüğü ile davacının (Reza Zarrab) şeref ve itibarının korunması hakkı arasında adil bir denge kurduğundan bahsedilemeyeceği değerlendirilmiştir" ifadelerini kullandığı kararında Orhan Aydın'ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.