AYM barış akademisyeni Akyüz için hak ihlali kararı verdi

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza attığı için ihraç edilen ve yurt dışına çıkış yasağı konulan Yrd. Doç. Dr. Latife Akyüz'ün başvurusunu değerlendiren AYM 'hak ihlali' kararı verdi.

Barış akademisyeni Latife Akyüz
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Anayasa Mahkemesi (AYM), "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıkları için görevlerinden ihraç edilen, haklarında yurt dışı yasağı konulan ve yargılanan barış akademisyenleri lehine bir karar daha aldı.  

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre AYM, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Latife Akyüz yurt dışına çıkış yasağı gerekçesiyle akademik olanaklardan yararlanamaması nedeniyle hak ihlaline uğradığına hükmetti.

İki bini aşkın barış akademisyeninden biri olan Akyüz, Düzce'de yerel basın tarafından hedef gösterildi ve üniversiteden uzaklaştırıldı. Savcılığın başlattığı "terör" soruşturması kapsamında üniversitedeki odası polis tarafından basılarak aranan Akyüz hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İfade vermeye giden, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Latife Akyüz, yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. İçişleri Bakanlığı da pasaportuna tahdit koydu. 

BURS KAZANDI, ALMANYA'YA GİDEMEDİ

İhraç edilen akademisyen Akyüz, bu süreçte Almanya'da risk altındaki akademisyenler için Philipp Schwartz İnisiyatifi’nin iki yıllık akademik bir bursunu kazandı. Ancak yurt dışı çıkış yasağı ve pasaportundaki tahdit  nedeniyle Almanya'ya gidemeyen Yrd. Doç. Dr. Akyüz, benzer şekilde Fransa’daki üç aylık başka bir programa da katılamadı.

Akyüz, avukatı Oya Meriç Eyüboğlu aracılığıyla 2016’da AYM’ye başvurdu. Yüksek Mahkeme, 5 yıl sonra dosyayı görüştü. 7 Eylül 2021’de başvuruyu ele alan AYM, Akyüz'ün yurt dışındaki akademik olanaklardan yararlanamaması nedeniyle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

'EMSAL OLACAK'

Kararın aynı durumda olan akademisyenler açısından emsal olacağını kaydeden Akyüz, ayrıca yargılama sonucunda beraat etti, yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı, ancak pasaportuna konulan tahdit halen sürüyor. AYM kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Akyüz hakkındaki son yasağın da kalkması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)