AYM: Afiş asana Kabahatler Kanunu'ndan para cezası kanuna aykırı

Tutuklanan 3. Havalimanı işçilerinin serbest bırakılması talebiyle afiş asan sendikacıya verilen para cezası AYM'den döndü: Suç ve cezanın kanuniliği ilkesi ihlal edildi...

Fotoğraf İnşaat İşçileri Sendikası Facebook sayfasından alınmıştır.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Anayasa Mahkemesi (AYM), 'afiş asarak kişilere rahatsızlık verdiği' gerekçesiyle idare para cezası kesilen sendikacının açtığı davada emsal bir karara imza attı. 

Resmi Gazete'de yayımlanan AYM kararına göre o dönem İnşaat İşçileri Sendikası Genel Başkanı olan Mehmet Avcı sendika üyeleriyle birlikte, kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan İstanbul 3. Havalimanı işçilerine destek vermek için Kadıköy'de afiş astı. "3.Havalimanı'nda tutuklanan direnişçi işçiler ve sendika yöneticileri serbest bırakılsın" yazılı afişleri asarak "çevreyi rahatsız ettiği" gerekçesiyle Avcı'ya Kabahatler Kanunu'nun 37. Maddesi'ne istinaden 124 TL idari para cezası kesildi. 

Mehmet Avcı'nın cezaya itirazını inceleyen İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği "İdari yaptırımın yasa ve usule uygun olduğu gerekçesiyle başvuruyu reddetti. 

Cezanın sendikal haklarını ihlal ettiğini, ayrıca adil yargılanma hakkının da ihlal edildiğini belirten Avcı, davayı Yüksek Mahkeme'ye taşıdı. 

Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 38. maddesiyle güvence altına alınan suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiğine hükmetti. Karar ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderildi. (HABER MERKEZİ)