Aylin hoca için üniversitede tören

Evinde katledilen Öğretim Görevlisi Aylin Sözer için görev yaptığı İstanbul Aydın Üniversitesi'nde meslektaşları ve öğrencileri tarafından anma töreni düzenlendi. Rektör İzmirli, kadına yönelik şiddetle mücadele için her türlü önlemin zaman yitirilmeden alınması çağrısı yaptı.

Fotoğraf: İslam Yakut/AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aylin Sözer'i öldüren Kemal Ayyıldız'la ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Ayyıldız'ın cinayetin ardından Aylin Sözer'in cep telefonundan banka hesabına girdiği ve 260 bin lirayı çekmeye çalıştığı belirlendi. Habertürk'ten Mustafa Şekeroğlu'nun haberine göre miktar yüksek olunca banka yetkilileri Sözer'i aradı ancak ulaşamayınca işleme onay vermedi. 

Ayyıldız'ın bunun üzerine Sözer'in cep telefonundan asistanına mesaj attığı ve verdiği şifreyle parayı çekerek, eve getirmesini istediği öğrenildi. Durumdan şüphelenen asistanın Sözer'in ailesini araması üzerine de cinayet ortaya çıktı.

ÜNİVERSİTEDE TÖREN

Aylin Sözer için bugün İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Halit Aydın Yerleşkesi'nde tören düzenlendi. Törene, İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli ile fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve üniversite çalışanları katıldı.

'HAYATA GÜZELLİK KATTI'

İzmirli konuşmasında Sözer'in 'dokunduğu her noktaya güzellik ve sevgi ekleyen, tükenmek bilmeyen enerjisiyle Türkiye'nin hemen her ilinde eğitimler veren, eğitim camiasının ve öğrencilerinin göz bebeği' olduğunu belirterek, duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Aylin Sözer'in acil çözüm bekleyen şiddet nedeniyle hayattan koparıldığını vurgulayan İzmirli, şunları söyledi: "Ülkemizin yetiştirdiği çok değerli bir kadın akademisyeni, hiç hak etmediği şekilde kaybetmeyi, bir kadın cinayeti ötesinde üniversitemizin yükseköğretim camiasının ve ülkemizin kaybı olarak değerlendiriyoruz. Aylin Hocamızı vahşi bir cinayete kurban verdik, canımız yandı. Bu acı kaybımız, son günlerde sık sık gündeme gelen kadınlara yönelik her türlü şiddetle mücadeleye ilişkin tüm önlemlerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini bizlere bir kez daha açık biçimde hatırlatmaktadır. Bir öğrencimizin ifadesiyle elinde oyuncak kovası, kırmızı saçları, kırmızı gülüşüyle öğrencilerine hayat veren Aylin Hocamız her aklımıza geldiğinde içimizi ısıtacak ama hep yüreğimizde derin bir yara olarak kalacak. Bizler, Aydın Üniversitesi olarak şiddetin her türünü ama illa ki kadına ve çocuğa karşı şiddeti tüm benliğimizle kınıyor ve başta ailesi olmak üzere tüm öğrencilerine, çalışma arkadaşlarına ve eğitim camiamıza baş sağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun."

ADINA PROJE YÜRÜTÜLECEK

İAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Yeşim Üstün de yasta olduklarını, çok kıymetli bir hocalarını kaybettiklerini belirterek, "Benim için Aylin yaşıyor. Yaşamaya devam edecek, yaşatacağız. Güler yüzlü enerjisi, kahkahası pozitif yaklaşımıyla girdiği her yeri aydınlatan bir hocamızdı. Böyle hocalar kolay yetişmiyor. Ömrünü eğitime adamıştı. Özellikle okul öncesi eğitimi onun hayatının bir parçasıydı. Tutkuyla anlatırdı derslerini. Bu tutkuyu öğrencileri içinde hissederdi. Birçok hocamız konuşma yaparken 'Güle güle' dedi. Ben 'Güle güle' demek istemiyorum. Bırakmayacağız, yaşatacağız. Ona layık bir projeyle şiddeti önlemenin yollarını arayan, ortaya koyan, erken çocukluk eğitim dönemini kapsayan bir proje ile adını sürdüreceğiz." dedi.

İAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nükhet Çıkrıkçı da arkadaşını bu şekilde uğurlamayı asla düşünemeyeceğini ve ölümün kendisine hiç yakışmadığını söyledi.

Sözer'in odasına çalışma arkadaşları ve öğrenciler tarafından notlar asıldı, çiçekler bırakıldı.

ÜNİVERSİTE ÖNÜNDE EYLEM

Ayrıca Sözer’in öğrencileri üniversite kampüsünde basın açıklaması yaptı. Öğrenciler, kadınların erkekler tarafından katledilmesine, saat kaçta nerede olduklarını sorgulayanlara tepki göstererek hep bir ağızdan “Hayır” dedi.
.

'ŞU AN DERSTE OLACAKTI'

Aylin Sözer yaşıyor olsaydı şu an derste olacağını belirten öğrenciler, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması çağrısında bulundu. Basın metnini okuyan okul öğrencilerinden İlgar Jahed, “Aylin hocamız gülümseyerek bizlere ders anlatacaktı. Biz online dersi olduğu saatte Aylin hocamızın katledildiğini öğrendik. Hocamızın öldürülmesi ne ilk ne de son olacak” dedi.
.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN'

Türkiye’de her gün birçok kadının şiddete, istismara ve tacize maruz bırakıldığını belirten Jahad, şöyle devam etti: “Türkiye’de 2020 yılında 419 kadın erkekler tarafından katledildi. Tüm bunlara karşı biz öğrencilerin talebi İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun’un uygulanmasıdır.” (HABER MERKEZİ/AA)