Aydın'da halk değişimden yana: 'Bu dizinin artık sezon finali yapması gerekiyor'

Aydın'da değişim isteğini dile getiren genç bir esnaf, "La Casa de Papel dizisinde hırsızlık yapıyorlar ve halk sempati duyuyor. İşte bu dizinin artık sezon finali yapması gerekiyor" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu / Uğurcan Boztaş

AYDIN - 14 Mayıs'ta yapılacak kritik seçimlere sayılı günler kala Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre 876 bin 562 seçmenin bulunduğu Aydın'da siyasi partilerin seçim çalışmaları ivme kazanmış durumda. Tüm partilerin il başkanlıklarının kent meydanında toplandığı Aydın'da, seçim çalışmaları için de bu meydan kullanılıyor. CHP, İYİ Parti, AK Parti, MHP ve Yeniden Refah Partisi'nin yan yana yürüttüğü çalışmalarda sakin bir havanın hakim olduğunu söylemek mümkün. Ancak dışarıdan çok fazla görünmese de partiler ve ittifaklar arasında psikolojik bir savaş söz konusu.

AYDIN'DA PARTİLERİN PANKART SAVAŞLARI

Kentte yaşanan seçim atmosferinde dikkat çeken detaylardan birisi sokaklara atılan isimsiz broşürler. Broşürlerin birçoğunun üzerinde HDP'li yöneticiler ile Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafı yan yana getirilerek 'terör' vurgusu yer alıyor. Broşürlerin kim tarafından dağıtıldığı bilinmese de AK Partili yöneticilerin bu çalışmaları yürüttüğü iddiası kentin gündeminde. Dikkat çeken diğer bir detay ise partiler arasındaki pankart savaşları. Kent merkezinde bulunan Ülkü Ocakları, kendi binasına Kemal Kılıçdaroğlu ile Selahattin Demirtaş'ın, Canan Kaftancıoğlu ile de Sakine Cansız'ın yüzlerinin birleştirildiği ve üzerinde 'Dikkat attığın her oy Mehmetciğe kurşun olmasın, bazıları ruh ikizidir' yazısı yer alan bir pankart astı. Buna karşılık Ülkü Ocaklarının hemen yakınındaki CHP İl Örgütü de kendi binasına üzerinde Gaffar Okkan ve Sinan Ateş'in fotoğrafları bulunan 'Hesabını soracağız unutmayacağız, unutturmayacağız' yazılı pankart astı. İlerleyen saatlerde Ülkü Ocakları'nın pankartı kent halkının ve CHP'lilerin tepkisine neden olması nedeniyle kaldırıldı.

'TOPUKLU EFE' ÖZLEM ÇERÇİOĞLU ETKİSİ

Demokrat Partili Adnan Menderes'in de memleketi olması nedeniyle uzun yıllardır sağ tabanın hakimiyeti ile anılan Aydın'da, değişimin “Topuklu Efe” olarak anılan CHP'li Özlem Çerçioğlu'nun 2009 yılında belediye başkanı olarak seçilmesiyle başladığı söylenebilir. Aradan geçen 14 yıllık süre zarfında yaşam zorluklarının her geçen gün derinleşmesiyle birlikte Aydınlıların umut olarak gördüğü partiye yönelmeye başladığı belirtiliyor. Başkan Özlem Çerçioğlu'nun seçmeni en çok etkileyen çalışmalarından birinin 65 yaş üzeri Aydınlılara hizmet veren Aydın Belediyesi Hizmet Ağı (AYBA) projesi olduğu söylenebilir. Yaşlı ve bakıma muhtaç kişileri periyodik aralıklarla ziyaret eden AYBA ekipleri, ihtiyaçların büyük bir bölümüne cevap vermeye çalışıyor. CHP'li yetkililer de Aydın’da CHP’nin var olmasındaki yüzde 51'lik payın AYBA'ya ait olduğunu dile getiriyor.

'BU DİZİNİN ARTIK SEZON FİNALİ YAPMASI GEREKİYOR'

Önceki yıllarda yapılan seçimlerin sonuçlarına bakıldığında kentin Kuşadası, Söke ve Efeler ilçeleri dışında Aydın’ın doğusunda bulunan Köşk, Nazilli, Sultanhisar, Kuyucak ilçelerinin sağ kesimin oy deposu olduğunu söylemek mümkün. Ancak AYBA çalışmaları ile birlikte bu bölgelerde de bir değişim söz konusu. En çok hayat pahalılığı ve yoksulluktan şikayetlerin dile getirildiği ilçelerde, halk değişimden yana. Kent merkezinde mikrofon uzattığımız birçok Aydınlı da benzer gerekçelerle ekonomi politikalarından rahatsız. Halkın sosyalleştiği alanlardan biri olan Sevgi Yolu'nda hemen her kıraathanede gündem 14 Mayıs seçimleri. Mikrofon uzattığımız genç bir esnaf “La Casa de Papel diye bir dizi var. Hırsızlar hırsızlık yapıyor, halk sempati duyuyor. İşte bu dizinin artık sezon finali yapması gerekiyor” sözleri dikkat çekiyor.

CHP İl Başkan Yardımcısı Aytaç Toker
CHP İl Başkan Yardımcısı Aytaç Toker

'AKP TARAFINDAN YOKSULLUK İKTİDARI YARATILDI'

Kentteki seçim atmosferini sorduğumuz CHP İl Başkan Yardımcısı Aytaç Toker, Aydın'da 2018 yılında üç milletvekili çıkardıklarını bu seçimlerde ise hedeflerinin beş milletvekili olduğunu dile getirdi. Üç bölgede çalışma yürüttüklerini belirten Toker, “Aydın değişimin öncü şehirlerinden biri olacak. Değişim ateşini Türkiye'de yakan şehirlerden biri olacak. Aydın'da yükselen bu umudun filizi Türkiye'ye baharı getirecek. Daha önce Aydın'ın doğudaki ilçelerinde bizim oy oranımız düşüktü. Fakat AKP tarafından yoksulluğun iktidarı yaratıldı. Bu tüm Türkiye'de olduğu gibi Aydın'da da her kesimi etkilemeye başladı. Az oy aldığımızı tespit ettiğimiz 150 bin hanenin olduğu bölgede yaptığımız çalışmalarda çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Çünkü bir baba evladının cebine harçlık koyamadığı zaman başka bir şey düşünemiyor. Biz bereketli topraklarımızdan fışkıracak umudu o hanelerimizle paylaştık” ifadelerini kullandı.

Yeniden Refah Partisi Milletvekili adayı Havva Türk
YENİDEN REFAH PARTİSİ ADAYI: AYDIN'DA İNSANLAR BİR RENK, BİR DEĞİŞİKLİK İSTİYORLAR

Yeniden Refah Partisi Milletvekili adayı Havva Türk, Aydın'da Cumhur İttifakı'na teveccühün daha yoğun olduğunu ifade etti. Türk'ün, “Aydın'da insanlar bir renk istiyorlar, bir değişiklik istiyorlar. 20 yıl uzun bir süre” sözleri dikkat çekerken, “Yapıcı bir muhalefeti herkes özlemiş durumda. Yapıcı bir muhalefet olmak için gideceğiz. Omuz vereceğiz ama doğruya doğru yanlışa da yanlış diyeceğiz” diye belirtti.

Gazete Aydın Yazı İşleri Müdürü Metehan Kurşun
'AKP İL BİNASININ DUVARINA KEMAL KILIÇDAROĞLU GOLÜ'

Seçim sürecini değerlendiren Gazete Aydın Yazı İşleri Müdürü Metehan Kurşun ise geçmişte yaşanan seçimlere göre çok daha sakin bir sürecin içerisinde olduklarını söyledi. “Tabii zaman zaman partilerin psikolojik üstünlüğü ele geçirmek adına birbirlerine ‘gol attığı’ da oluyor AKP İl Binası’nın duvarına asılan Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın resimlerinin yer aldığı görselde bunlardan bir tanesiydi” diyen Kurşun, partiler açısından değerlendirildiğinde birçok partinin ve siyasetçinin seçim değil de vatandaş buluşmalarına gider gibi çalışma yaptıklarını dile getirdi. Kurşun şunları kaydetti:

“AKP’li siyasetçiler ise süreci ‘sen-ben-bizim oğlan’ mantığıyla yürütüyorlar. AKP’li adaylar kendilerine yakın mahallelerde boy gösterip sürekli aynı söylemler üzerinden CHP’ye yükleniyorlar. Sokaklarda göstermedikleri aktifliği sosyal medyayı doğru şekilde kullanarak sergiliyorlar diyebiliriz. Sosyal medyanın kendilerine ne kadar fayda sağladığını ise 14 Mayıs’ta göreceğiz. Yeşil Sol Parti’nin ise milletvekili adayları ile henüz hiç karşılaşmadım, kendileriyle tanışmadım. Dolayısıyla medyada ve haberlerde gördüğüm kadarıyla kendilerini tanıyorum”

'KILIÇDAROĞLU'NUN ÖNE GEÇECEĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİM'

Aydınlıların “değişim” talebinin her sokakta net bir şekilde görülebildiğini söyleyen Kurşun, “Çiftçisinden esnafına, gencinden emeklisine, beyaz yakalısından işçisine herkes enflasyonun durumundan şikayetçi. Bu şikayette mutlaka ki sandığa yansıyacaktır” dedi. Aydın'da seçim sonuçlarına ilişkin tahminde bulunan Kurşun, şöyle devam etti:

“Herodot’un 'Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü' olarak betimlediği Aydın'da Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Aydın kentinde farklı bir şekilde öne geçeceğini kesin olarak söyleyebilirim. Aydın’dan Ankara’ya göndereceğimiz milletvekillerinin dağılımında ise CHP sahada yürüttüğü aktif çalışmaların ve şehirdeki CHP’li büyükşehir belediyesinin ve ilçe belediyelerinin başarısının etkisini mutlaka görecektir ve seçimden 1. parti olarak çıkacaktır. Millet İttifakı ortağı İYİ Parti’de mevcut milletvekili sayısını koruyacak, Aydınlıların Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun etkisiyle kadın siyasetçilere duyduğu sempatinin etkisini sandıkta görecektir. AKP’nin oylarının ise Yeşil Sol Parti ve Büyük Birlik Partisi ile bölüneceğini, mevcut iktidarın Aydın’daki gücünü yitireceğini düşünüyorum”