Ayçiçeğindeki taban fiyat belirsizliği çiftçiyi endişelendiriyor

Konya’da ziraat odası başkanları henüz taban fiyatı belirlenmeyen ayçiçeğine ilişkin ortak bir açıklama yayınlayarak ayçiçeğinde alım fiyatının açıklanmamasının çiftçiyi tedirgin ettiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

KONYA - Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu henüz açıklanmayan ayçiçeği taban fiyatını değerlendirmek üzere bir araya geldi. Toplantının ardından ortak bir açıklama yayınlayan ziraat odası başkanları, artan girdi fiyatlarına dikkat çekerek yağlık ayçiçeği taban fiyatının acilen açıklanması çağrısında bulundu. 

Türkiye’nin ayçiçek üretiminin yüzde 30’unun karşılandığı Konya’da, ayçiçeği hasadının başladığı belirtilerek fiyatlardaki belirsizliğin çiftçiyi tedirgin ettiği ifade edildi.

‘AYÇİÇEĞİ ALIM FİYATI 6 TL OLMALI’

Kuraklık nedeniyle bazı tarlaların hasat edilemediğinin ifade edildiği açıklamada şunlar denildi: “Girdi fiyatlarındaki artış gübrede son bir yılda yüzde 125 ile yüzde 150, mazotta yüzde 35, tohumda yüzde 40 enerji maliyetlerinde yüzde 35-40 fark meydana geldi. Konya bölgesinde ayçiçeği, sulu tarım ile yetiştirildiği için en az 5-6 su ile yetiştiriliyor. Bu yıl kuraklık olmasından dolayı verimlerde düşüş meydana geldi. Bazı bölgelerimizde kuyularda suların çekilmesi ve kanallardan su verilememesi nedeniyle hasat yapılamayan yağlık ayçiçeği tarlalarımız bulunmaktadır.” Maliyetin arttığının vurgulandığı açıklamada, ayçiçeği alım fiyatının 6 TL olması istendi. Çiftçinin fiyat beklentisinin karşılanmaması durumunda ülkemizin bitkisel hammadde açığı oluşacağı dile getirildi. (DUVAR)

 

Etiketler ayçiçeği konya