Avusturya 'siyasal İslam'ı yasaklayacak

Avusturya hükümeti, Viyana'da düzenlenen saldırıların ardından 'radikal İslam'a karşı ucu açık bir karar aldı. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, 'siyasal İslam' kavramının suç unsuru olarak tanımlanarak terörle mücadele yasasına ekleneceğini açıkladı. Kararın Müslümanlara yönelik ayrımcılığı tetikleme ihtimali nedeniyle tartışma yaratması bekleniyor.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Viyana'daki saldırıların ardından, Avusturya'da 'siyasal İslam'ın suç sayılması gündemde. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, 'radikal İslamcılara' karşı mücadelenin sertleştirileceğini, hükümetinin bu tarz oluşum ve görüşlere hoşgörü göstermeyeceğini belirtti Kurz, "siyasal İslam" kavramının suç unsuru olarak tanımlanarak, terörle mücadele ceza yasasına ekleneceğini açıkladı.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre Kurz, bu kapsamda 'siyasal İslam’ temelinde 'suç unsuru oluşturan tüm başlık ve konuların en kısa zamanda belirleneceğini, hukuki zeminin oluşturulacağını' açıkladı. Avusturya Başbakanı'nın, yeni uygulamanın 'terör eylemlerine katılmasalar bile radikal İslamcı görüşleri savunan kişi ya da gruplara yönelik yaptırımların yaşama geçirilmesini hedeflediği' gibi muğlak ifadeler kullanması dikkat çekti. Kurz, 'siyasal İslamcı görüşleri savunan cami ve derneklerin kapatılmasının amaçlandığını' da belirtti.

'SERT AMA GEREKLİ KARARLAR'

Başbakan, 'camilerde özellikle yurtdışından gelen imamların kayıt altına alınacağını' da söyledi. Kurz, "Aldığımız kararlar çok sert ancak bana kalırsa Avusturya halkınının içinde bulunduğu riskli durumu korumak için gerekli" diye konuştu. Avusturya başbakanı, ceza kanunundaki söz konusu değişikliğin en geç önümüzdeki Aralık ayında uygulamaya alınacağını söyledi.

Sebastian Kurz, geçen hafta Viyana’da bir sinagog yakınlarında "radikal İslamcı" olduğu belirlenen bir kişi tarafından düzenlenen saldırıda dört kişinin hayatını kaybetmesinden sonra, önceki gün Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'le birlikte yaptıkları video konferans toplantısının ardından, binlerce tehlikeli "radikal İslamcı'nın" Avrupa'da olduğunu belirterek, "Bunlar saatli bomba" demişti. (Amerika'nın Sesi)