Avustralya'dan Solomon Adaları'na: İstila tehdidi iddiası gerçek dışı

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Çin'le güvenlik anlaşması imzalayan Solomon Adaları'ndan "İstila tehdidi altındayız" şeklinde yapılan açıklamaya "Bunların hiçbiri doğru değil" yanıtı verdi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkesinin Çin ile Solomon Adaları arasında imzalanan güvenlik anlaşmasını “sakin bir şekilde” karşılayacağını söyledi. 

Reuters'in haberine göre, Morrison, anlaşmaya ilişkin bir Avustralya televizyonuna yaptığa açıklamada, “Yapıcı ve sakin bir şekilde yaklaşacağız. Profesyonel ve sakin bir şekilde çalışacağız” dedi.

'İSTİLA TEHDİDİ' AÇIKLAMASINA YANIT

Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare, Avustralya'dan anlaşmayla ilgili gelen tepkiler üzerine ülkesinin “istila tehdidi altında” olduğunu söyledi ancak ülke ismi vermedi. Morrison, Sogavare'nin açıklamalarına cevap vererek, “Bunların hiçbiri doğru değil” şeklinde konuştu.

Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton ise Sogavere'nin açıklamalarının Avustralya'ya yönelik olmadığına inandığını söyleyerek, "Başbakan Manasseh Sogavare'nın altında bulunduğu baskıyı anlayabiliyorum, ancak dediği gibi Avustralya onun için iyi bir dosttur" dedi.

'DONANMA ÜSSÜ KURULACAK' İDDİASI

Çin ve Solomon Adaları arasında geçen ay imzalanan güvenlik anlaşmasının detayları resmi olarak paylaşılmadı ancak bir taslak metin basına sızdırıldı. Taslak metin Çin savaş gemilerinin Solomon Adaları'na ait limanları kullanacağı ve adalarda donanma üssü kuracağını iddia ediyor.

Solomon Adaları ise Avustralya'nın hemen kuzeyinde bulunması bakımından söz konusu anlaşma ülkede güvenlik tehdidi olarak algılanıyor.

MUHALEFET HÜKÜMETİ SUÇLUYOR

Güvenlik anlaşması, bu ay içinde genel seçime gidecek Avusturalya'da tepkilerle karşılandı. Muhalefet partileri, anlaşmanın Avusturalya'yı “daha az güvenli” bir hale getirdiğini söylerken, durumun Morrrison hükümetinin diplomatik açısından başarısız olduğunu kanıtladığını savunmuştu. (DIŞ HABERLER)