Avustralya: Çin’in Solomon Adaları’nda askeri üs inşa etmesi kırmızı çizgimiz  

Avustralya, Çin’in Solomon Adaları’yla imzaladığı güvenlik anlaşması sonrası askeri üs inşa edebilme ihtimalinin “kırmızı çizgi” olduğunu aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Çin’in Solomon Adaları’nda askeri üs inşa etmesi ülkesi için “kırmızı bir çizgi” olacağını söyledi. Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD, Çin’in Solomon Adaları’yla imzaladığı güvenlik anlaşmasının Pasifik Okyanus’unda güvenlik tehditleri oluşturacağı endişesinde olduklarını aktarmıştı.

Anlaşma, Çin ve Pasifik Okyanusu’nda Avustralya’ya yakın olan Solomon Adaları arasında geçtiğimiz hafta imzalanmış, Batı müttefikleri Çin’in Solomon Adaları’nda askeri bir üs inşa etme olasılığı olduğunu belirtmişti.

Gazetecilere konuşan Morrison, komşu ülke Yeni Zelanda ve ABD ile birlikte çalıştıklarını, ABD ile kırmızı çizgilerini paylaştıklarını söyledi. Morrison, “Kapımızda, bölgemizde, Çin askeri deniz üsleri olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare, anlaşmanın “barışa ve uyumluluğa” zarar vermeyeceğini açıklamıştı.

AUKUS KRİZİ PATLAK VERMİŞTİ

İngiltere, ABD ve Avustralya’nın imzaladığı AUKUS paktı, Avustralya’nın geçtiğimiz sene Fransa ile ilişkilerinde krize yol açmıştı. Avustralya, anlaşmayı ülkenin çıkarlarına öncelik verdiği için imzaladığını savunmuştu.

Avustralya Fransa’yla 2016 yılında vardığı 40 milyar dolarlık konvansiyonel denizaltı filosu yapımı anlaşmasından çekilmişti. Amerika ve İngiltere’nin teknoloji desteğiyle en az sekiz nükleer denizaltı yapımı için anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)