Avustralya ‘Beş Göz’ün TikTok'u yasaklayan son üyesi oldu

Avustralya, federal hükümete ait cihazlarda TikTok kullanılmasını yasaklayarak 'Beş Göz' olarak bilinen elektronik istihbarat ittifakının benzer bir adım atan sonuncu üyesi oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya, güvenlik endişeleri nedeniyle federal hükümete ait cihazlarda, Çinli sosyal medya platformu TikTok uygulamasının kullanılmasını yasakladı.

AA'nın haberine göre, Avustralya bu kararıyla birlikte TikTok kullanılmasına yasak getiren 'Beş Göz' (Five Eyes) olarak bilinen elektronik istihbarat ittifakının son üyesi oldu.

'YASAK MÜMKÜN OLAN EN KISA SÜREDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK'

Avustralya Başsavcısı Mark Dreyfus, konuya ilişkin açıklamasında, istihbarat ve güvenlik teşkilatlarının tavsiyesine dayanarak federal hükümete ait cihazlarda TikTok kullanma yasağının 'mümkün olan en kısa sürede' yürürlüğe gireceğini söyledi.

Karar, ​​​​​​​'Beş Göz' üyesi ABD, Kanada, İngiltere ve Yeni Zelanda'nın da yasaklar konusunda benzer adımlar atmasının ardından geldi. 1946'da ABD ile İngiltere arasında imzalanan, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın katılımıyla genişletilen ve UKUSA şeklinde bilinen 'elektronik istihbarat' ittifakı, 'Beş Göz' olarak adlandırılıyor.

AVRUPA VE ABD'DEN HİNDİSTAN'A TİKTOK YASAKLARI

TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygıları nedeniyle Çin yanlısı görüşlerin yayılmasında kullanılabileceği ve kullanıcı bilgilerine erişilebileceği endişesiyle ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor. Avrupa Birliği (AB) yürütme organı AB Komisyonu, 23 Şubat'ta güvenlik endişeleri nedeniyle çalışanlarına TikTok yasağı getirmişti. AB kurumlarından Avrupa Parlamentosu da AB Komisyonu ve Konseyinin ardından çalışanlarına güvenlik endişeleri gerekçesiyle Çinli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklamıştı.

Norveç'te Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, devletin tahsis ettiği telefona TikTok uygulaması yüklediğini bildirmemesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalmıştı. Danimarka Savunma Bakanlığı, siber güvenlik tedbirleri kapsamında çalışanlarının resmi hizmette kullanılan cihazlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok'u kullanmasına yasak getirmişti. Hindistan da gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle 2020'de TikTok ve mesajlaşma uygulaması WeChat dahil çok sayıda Çin menşeli uygulamanın ülkede kullanımını yasaklamıştı.

ABD'de de Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı dahil birçok devlet kurumu, Kongre'de Aralık 2022'de yapılan oylamayı beklemeden TikTok'a yasak getirmişti. ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralık 2022'de üyeleri ve çalışanlarının kullandığı resmi cihazlara TikTok uygulamasının indirilmesine ve kullanımına yasaklamıştı. Kongre ve ABD silahlı kuvvetlerinin dışında ABD eyaletlerinin yarısından fazlası da uygulamayı resmi cihazlardan yasakladı. ABD’nin yanı sıra Kanada, İngiltere ve Yeni Zelanda da yasaklar konusunda benzer adımlar atmıştı. (DIŞ HABERLER)