Avukatlar: Kadıköy eyleminde gözaltına alınanlara işkence yapıldı

4 Şubat’ta Kadıköy’de gözaltına alınan 61 kişi Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde sevk edildi. Avukatlar, 4 gündür gözaltında tutulan müvekkillerinden işkence ile parmak izi alındığını, sosyal medya taramaları ile suç olmayan şeyleri suç kapsamına almaya çalıştıklarını söylüyor. Avukat Yağmur Kavak, “Delilden şüpheliye gitmeleri gerekirken, şüpheliden delile gittikleri bir biçimde dosyalara alakasız şeyler konuluyor. Bir müvekkilimin dosyasına 7 yıl önceki paylaşımını koymuşlar” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kadıköy'de 4 Şubat'ta Birleşik Mücadele Güçleri'nin kuruluşunun deklare edileceği eylemde gözaltına alınan 61 kişinin Emniyet'teki sorguları sırasında işkenceye maruz kaldıkları iddia edildi. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Mücadele Birliği Platformu (MBP), Alınteri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ile Partizan temsilcilerinden oluşan Birleşik Mücadele Güçleri'nin eyleminden sonra gözaltına alınan Önsöz Dergisi yazar ve çizeri Sena Şat’ın avukatı Seher Dursun eylemciler hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunundan soruşturma açıldığını belirtiyor: 

“Bir kısmı yoldan geçerken, bir kısmı GBT kayıtlarına bakılarak alınıyor. Hemen hepsinin sosyal medya taraması yapılmış. Daha önce basın açıklamasına katılmış kişilere o basın açıklamasıyla ilgili paylaşımları ve İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş paylaşımları soruldu. Suç olmayan şeyleri suç kapsamına almaya çalışıyorlar. Bir kısmına haklarında açılmış eski davalar soruldu. Ancak bu şekilde gözaltında tutuluyorlar.”

Dursun, parmak izi alınırken işkence yapıldığı iddialarını paylaşıyor:

“Parmak izi alınırken karşı çıkan, bu yaptığınız yasal değil diyen herkesi yere yatırıp, kollarını ters çevirerek parmak izi almışlar. Üzerinde zıpladıkları kişiler var. Ezgi Yergin bunlardan biri. Yere yatırıp, kafasını ve kollarını arkaya çevirip parmak izi alıyorlar ve daha sonra bacakları ve belinin üzerine zıplıyor kadın polisler.”

‘BİR MÜVEKKİLİMİN DOSYASINDA 7 YIL ÖNCEKİ PAYLAŞIM VAR’

Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, Devrimci Parti üyesi Burcugül Çubuk, Eren Kaya, Onur Kemal Ongun, Yılmaz Çoruk ve Hasan Hüseyin Yeşilova’nın avukatı Yağmur Kavak, “Kadıköy’e bir eylem çağrısı yapıldı ama müvekkillerimin tümü eylem başlamadan alındı” diyor.

“Hasan Hüseyin Yeşilova ve Yılmaz Çoruk, GBT’si yapıldıktan sonra polisler üzerlerine çıkıyor, dayakla onları gözaltına alıyorlar. Suçun kendisi, parmak izi ile ilişkilendirilebilecek bir suç değil. Hemen hepsine parmak izi alınırken işkence edilmiş. Eyleme katılıp katılmadığını bile bilmediğiniz bir insandan parmak izi alamazsınız. Kişisel veridir.”

Kavak, alınanlar arasında 70 yaşın üzerinde olan insanlar olduğunu söylüyor ve daha yeni bırakıldıklarını paylaşıyor. “Delilden şüpheliye gitmeleri gerekirken, şüpheliden delile gittikleri bir biçimde dosyalara alakasız şeyler konuluyor” diyor.

“70 yaşının üstünde insanlar gözaltına alınmış. Şimdi bırakıldılar. Aynı şekilde engelli bir arkadaşımız alınmış. Alınanlardan dördü 18 yaşın altında çocuklar. Müvekkillerimizin sosyal medyaları açık kaynak araştırmasıyla tarandı. Tamamen hukuka aykırı bir şekilde delilden şüpheliye gitmeleri gerekirken, şüpheliden delile gittikleri bir biçimde dosyalara alakasız şeyler konuyor.”

“Güvenlik Şube ile görüştüğümüzde normalde ifadeler o gün alınacaktı. Güvenlik Şube Amiri açık açık dedi ki, ben gözaltı süresini uzattıracağım. ‘Bu insanlar hakkında araştırma yapacağım, dosyaya çalışacağım.’ Bir müvekkilimin dosyasına 7 yıl önceki paylaşımını koymuşlar. Dosyanın çalışılmış hali bu…”