Avukat Dilara Yıldız silah zoruyla götürüldüğü restoranda katledildi

Avukat Dilara Yıldız uğradığı silahlı saldırıda katledildi. Zanlının daha önceden sosyal medya üzerinden Yıldız'ı tehdit ettiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avukat Dilara Yıldız, eski nişanlısı tarafından silah zoruyla getirildiği İstanbul Tuzla'da bir restoranda öldürüldü.

10 gündür memleketi Samsun'da Yıldız, İstanbul'daki evine döndüğünde eski uzman çavuş Oktay Dönmez'i karşısında buldu. Dönmez tarafından darp edilen Yıldız daha sonra silah zoruyla Tuzla'daki bir restorana götürüldü. Avukat Dilara Yıldız burada çevredekilerden yardım isterken, haber verilmesi üzerine restorana polis geldi. Bu sırada Dönmez tabancayla Dilara Yıldız'a 5 kez ateş etti. 28 yaşındaki Dilara Yıldız olay yerinde vefat ederken, katil Oktay Dönmez gözaltına alındı.

SOSYAL MEDYADAN TEHDİT ETMİŞ

Oktay Dönmez'in daha önce sosyal medya üzerinden attığı mesajlarla Dilara Yıldız'ı tehdit ettiği ve "Elime düştüğün ilk fırsatta kendi kanınla sana duş aldıracağım. Blöf değil icraatın da alasıdır. Bana dua edeceksin. Son kez anneni aratacağım. Sadece düştüğünde kucağıma. Sonrada zaten mermerin yazılacak, vasiyetini hazırla. Şimdiden biletin kesildi çoktan. Çok zamanın yok bu hayatta" yazdığı ortaya çıktı.

Avukat Dilara Yıldız'ın ise sosyal medya hesabından kadına şiddete karşı mesajlar paylaştığı görüldü. Yıldız'ın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde paylaştığı mesaj şöyle: “Kadına yönelik her türlü şiddete hayır! Kadınlara fiziksel, sözsel ya da psikolojik olarak şiddet uygulamak insanlık suçudur. Bu çirkin suç; kültürel, dini ya da sosyal kılıflarla haklı gösterilemez.”

3 AYRI SUÇTAN TUTUKLANMASI İSTENDİ

Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na getirilen zanlı burada savcıya ifade verdi. Savcılık, şüpheliyi "Tasarlayarak öldürme", "Silahla yağmaya teşebbüs" ve "Silahla cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etti. 

Anadolu Sulh Ceza Hakimliği de Dönmez'in sevk edildiği 3 ayrı suç maddesinden de tutuklanarak cezaevine gönderilmesine karar verdi.

TBB: EN AĞIR CEZAYI ALMASI İÇİN SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ 

Türkiye Barolar Birliği (TBB), TBB Kadın Hukuku Komisyonu ve 79 baro, 29 yaşındaki avukat Dilara Yıldız'ı öldüren zanlının en ağır cezayı alması için hukuki sürecin takipçisi olacaklarını bildirdi.

TBB, TBB Kadın Hukuku Komisyonu ve 79 baronun yaptığı ortak açıklamada, Yıldız'ın öldürülmesi dolayısıyla üzüntü ve öfke içerisinde bulunulduğu belirtildi.

Yıldız'ın ailesine ve hukuk camiasına başsağlığı dilenen açıklamada, "Meslektaşımızın kamuya açık bir yerde, polislerin olay yerine intikal etmesine rağmen eski nişanlısı tarafından silahla katledilmesi, ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ne kadar rahat işlenir hale geldiğini göstermesi açısından da dehşet vericidir" denildi.

Açıklamada, kadınların yaşam hakkına yönelik sistematik hal alan kadın cinayetlerinin önlenmesi için yasaların eksiksiz uygulanması, önleyici, koruyucu tedbirlerin alınması, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların bir an önce hayata geçirilmesi talep edildi.

Kadınların yaşam hakkının korunmasının devletin görevi olduğu vurgulanan açıklamada, bu sorumluluğun yerine getirilmesi istendi. 

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"İktidar kadına yönelik şiddetle samimi ve etkin bir mücadele yerine, tam tersi kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'nden imzayı çekerek kadınları daha da korumasız bırakmıştır. Bu nedenle öncelikle iktidarı İstanbul Sözleşmesi'ne tekrar imza vermeye, Danıştay'ı yaşam hakkından yana bir tutum alarak, hukuka aykırı bir şekilde İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesine ilişkin işlemin iptali için açılan davaları kabul etme yönünde karar almaya çağırıyoruz.

Kadın kazanımlarının kaybına yol açacak her türlü söylem ve yasal düzenlemelerin kadınların yaşam haklarına saldırı oluşturduğu açıktır. Nitekim İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi, 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmaması, nafakanın tartışılmaya açılması kadının özgür bir birey olduğunu kabul etmeyen zihniyete cesaret verdiği ve bunun sonucunda kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin artmasına yol açtığı aşikardır. Bu nedenle bir kez daha Medeni Kanun'a ve 6284 sayılı yasaya dokunulmamasının, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasının ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların acilen oluşturulmasının önemini vurguluyoruz."

Ortak açıklamada, Yıldız'ı öldüren zanlının en ağır cezayı alması için yasal sürecin takipçisi olunacağı vurgulandı. (HABER MERKEZİ/DHA)