Avukat Cem Altıparmak: Çeşme turizm bölgesi davalarında karamsar olmaya gerek yok

Çeşme Turizm projesine karşı açılan davalarla ilgili konuşan Avukat Cem Altıparmak, 'Zeytineli'deki yürütmeyi durdurma kararının etkisiyle Danıştay'ın kararının bozulacağına inanıyoruz' dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- İzmir'de 5 Haziran günü TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla Çeşme Yarımadası’nı ilgilendiren Çeşme Turizm projesi ne dair iki dava ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Açıklama sonrası basına yansıyan haberlerde Çeşme Yarımadası’nın geleceğine dair oldukça karamsar bir tablonun hakim olduğunu gördüğünü dile getiren Doğa Derneği ve Sualtı Araştırmaları Derneği avukatı Cem Altıparmak da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Basın açıklamasında ağırlıklı olarak 'şimdilik' reddedilmiş diğer davanın negatifliğine yer verilmiş olmasının Çeşme yarımadasının geleceğine dair olumsuz bir söylemin ve haber dilinin doğmasına yol açtığını ifade eden Altıparmak, Çeşme Yarımadası ile ilgili açılmış iki dava bulunduğunu belirtti. Bunlardan ilkinin Çeşme Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim bölgesi sınırlarını genişleten 12 Şubat 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararına karşı açılan dava olduğunu dile getiren Altıparmak, bu davanın Danıştay 6'ıncı Dairesi'nce bu yılın mart ayı başında oy çokluğu ile reddedilmesinin negatif söylem ürettiğini belirtti. Diğer davanın ise Alaçatı- Sığacık hattındaki deniz ve kıyı alanlarını etkileyecek olan Karaköy-Zeytineli etabı Doğal SİT derecelerinin düşürülmesine dair Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı kararına karşı açılan dava olduğunu belirten Altıparmak, bu davada ise Alaçatı-Sığacık arasındaki Çeşme kıyılarını koruyan yürütmenin durdurulması kararı verildiğine dikkat çekti.

‘DANIŞTAY 6'INCI DAİRESİ'NİN KARARININ BOZULACAĞINA İNANIYORUZ'

Alaçatı-Sığacık arasında kalan kıyı alanının İzmir’de Karaburun Yarımadası ile birlikte doğal peyzajdaki bozulmanın en az gözlendiği son kıyılar olduğunu dile getiren Altıparmak, “ Davaya konu bu bölge Türkiye’deki 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan Alaçatı Önemli Doğa Alanı (ÖDA) sınırları içinde yer alıyor. Sahip olduğu vejetasyon, kuş, kara ve deniz memelileri varlığı ile Çeşme Kıyıları biyoçeşitlilik açısından büyük öneme sahip” ifadelerini kullandı. Bu davada da oldukça başarılı bir keşif ve bilirkişi incelemesi süreci yaşandığını söyleyen Altıparmak, İzmir 2'inci İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiğini ifade etti.

Bu davada verilen kararın Çeşme Turizm Bölgesi davasının reddi kararını da etkileyeceğini soyleyen Altıparmak, "SİT derecelerine dair bu karar o bölgenin neden turizm alanı olarak genişleyemeyeceğine dair önemli bir hukuki dayanak aslında. Bu karar, temyiz aşamasında hepimizin elini güçlendiriyor. Bu kararın da etkisiyle Turizm Bölgesi davasını reddeden Danıştay 6'ıncı Dairesi’nin kararının bozulacağına inanıyoruz. Umarım bu açıklama, Çeşme Yarımadasında de neler yaşandığına dair kamuoyunda ortaya çıkan kafa karışıklığını bir nebze olsun giderir” dedi. (DUVAR)