Avrupa’daki Amazon işçilerinden ‘kara cuma’ grevi

Aralarında Almanya ve İngiltere’nin de olduğu Avrupa ülkelerindeki Amazon işçileri, toplu iş sözleşmesi, daha iyi bir ücret ve çalışma şartları talebiyle bugün greve gitme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’de ‘kara cuma’ olarak bilinen ve Şükran Günü’nün ertesi günü başlayan indirim ve kampanyalar devam ederken, Avrupa’nın Almanya, İngiltere ve İtalya gibi pek çok ülkesindeki Amazon e-ticaret şirketi çalışanları greve gitti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, UNI Global Union isimli sendika, “Amazon’un Ödeme Yapmasını Sağlayın” başlıklı kampanya kapsamında 30’dan fazla ülkedeki Amazon çalışanlarının pazartesi gününe kadar grev ve protesto gösterileri düzenleyeceğini bildirdi. 

ALMANYA’DA 750 İŞÇİ GREVDE

2022 yılında Amazon’un en büyük ikinci pazarı olarak kayıtlara geçen Almanya’nın Leipzig kentindeki deposunda bu kapsamda yaklaşık 250 çalışan greve çıktı. Almanya’daki Verdi sendikasının bugün yaptığı açıklamaya göre, Rheinberg bölgesindeki Amazon deposunda çalışan yaklaşık 500 işçi de benzer şekilde greve gitti. Sendika, dün gece başlayan ve 24 saat sürecek grevin toplu iş sözleşmesi talebiyle yapıldığını bildirdi. 

Almanya’daki Amazon sözcüsü ise ülkedeki işçilere adaletli ücretler ödendiğini, en düşük ücretin saatte 14 euro olduğunu ve kendilerine ek ödeme ve haklar da sağlandığını savundu. 

İNGİLTERE: ‘DAHA İYİ ÜCRET VE ŞARTLAR İÇİN GREVDEYİZ’

İşçilerin ücret artışı talep ettiği İngiltere’de de Coventry’de bulunan depoda çalışan 200’ün üzerinde işçinin greve gittiği açıklandı. Depo işçilerinden Nick Henderson, daha yüksek bir ücret ve daha iyi çalışma koşulları için grev yaptığını anlattı. 

İşçiler saatlik ücretlerinin 15 pounda yükseltilmesini talep ederken, Amazon’un İngiltere sözcüsü, çalışanların saatlik ücretlerinin 11,80 pound ile 13 pound arasında olduğunu, bunu Nisan 2024’te 12,30-13 bandına çekeceklerini söyledi.

İTALYA VE İSPANYA’DA DA GREV VAR

İtalya’daki CGIL sendikası da Amazon’un Castel San Giovanni deposunda grev çağrısı yaptı. İspanya’daki CCOO sendikasının çağrısıyla bu ülkedeki Amazon depo ve kargo işçileri de benzer şekilde bir saatliğine grevde olacak. (DIŞ HABERLER)