Avrupa'da Delta varyantı alarmı: 'Oranı yüzde 90'a çıkacak'

Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi Başkanı Ammon, Delta varyantının ağustos sonunda kıtadaki vakaların yüzde 90'ını oluşturacağını söyledi. Almanya Başbakanı Merkel, AB'den 'Delta karantinası' istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkan ve daha bulaşıcı olduğu bilinen Delta varyantı nedeniyle, sınırlarını belirli kriterlerle açmayı planlayan Avrupa'da panik yaşanıyor. Varyantın birçok ülkede yayılmaya başladığı belirtilirken, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Başkanı Dr. Andrea Ammon'dan uyarı geldi.

'AĞUSTOSTA YÜZDE 90 ORANINA YÜKSELECEK'

Ammon, ağustos ayının sonunda Avrupa'daki tüm vakaların yaklaşık yüzde 90'ını Delta varyantının oluşturmasını beklediklerini söyledi. Yaz tatiline çıkmadan önce gençler dahil her yaş grubuna aşı yaptırma çağrısında bulunan Ammon, "Ne yazık ki ön veriler, varyantın sadece bir doz aşı yaptıran kişileri de enfekte edebildiğini gösteriyor. Delta varyantı çok büyük ihtimalle yaz boyunca, özellikle de aşı olmayan gençler arasında yoğun bir şekilde dolaşımda olacak. Bu durum, eğer iki doz aşı yaptırmamışlarsa, daha hassas durumdaki yetişkinlerin enfekte olmasına, ağır hastalık geçirmesine ve ölmesine yol açabilir" dedi.

'YAYILMA ORANININ DÜŞÜK TUTULMASI ÖNEMLİ'

AB'de onay almış aşılardan iki doz yaptırmanın Delta varyantından koruduğunu söyleyen Ammon, bununla birlikte Avrupa nüfusunda 80 yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 30'unun, 60 yaş üzerinin de yüzde 40'ının hâla aşılanmadığına dikkat çekti. Ammon, aşılanma oranları yükselene dek önlemler alınarak Delta varyantının dolaşımının çok düşük tutulması gerektiğini vurguladı.

Delta varyantı, 1 Temmuz'dan itibaren aşı sertifikası ile kendi aralarında kısıtlamasız seyahate izin vermeye hazırlanan Avrupa ülkelerinin birçoğunda da yeni endişeler yarattı. Öne çıkan son gelişmeler şöyle:

MERKEL DELTA VARYANTI İÇİN AB'DEN KARANTİNA İSTEDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere gibi Delta varyantının sık görüldüğü ülkelerden gelen kişilere AB ülkeleri tarafından karantina uygulamasını istedi. Merkel, "Bizim ülkemizde eğer Büyük Britanya'dan geliyorsanız, karantinaya girmek zorundasınız. Durum her Avrupa ülkesinde böyle değil ve benim görmek istediğim şey bu" çıkışı yaptı.

FRANSA RUSYA'YI YÜKSEK RİSK KATEGORİSİNE ALDI 

Fransa'da yeni vakalar arasında Delta varyantı görülme oranının yüzde 9-10 bandına yükseldiği açıklandı. Bu oran, geçtiğimiz hafta yüzde 2-4 ortalamasındaydı. Fransa hükümet sözcüsü Gabriel Attal bugün yaptığı açıklamada, Delta varyantı nedeniyle Rusya, Namibya ve Seyşellerin yüksek risk kategorisine alındığını duyurdu. 

UKRAYNA'DA İNGİLTERE, RUSYA, HİNDİSTAN VE PORTEKİZ'E KISITLAMA YOLDA 

Ukrayna'da bugün ilk kez iki Delta varyantı vakası tespit edilirken, bazı ülkelere yönelik kısıtlamaların artırılması planlanıyor. Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyashko, "Hükümet toplantısında, Delta virüsünün en yoğun dolaşımda olduğu İngiltere, Hindistan, Rusya ve Portekiz'den gelenlere yönelik kontrolün güçlendirilme ihtimalini ele aldık" dedi.

PORTEKİZ'DE 24 'DELTA PLUS' VAKASI

İngiltere ve AB'den turistlere kapılarını açmasıyla birlikte vakaların yeniden arttığı Portekiz'de, başkent Lizbon'daki yeni vakaların yüzde 60'ının Delta varyantı olduğu açıklandı. Portekizli yetkililer, Hindistan'ın daha da bulaşıcı olduğunu öne sürdüğü yeni bir mutasyonlu 'Delta Plus' varyantından 24 vaka bulunduğunu açıkladı. Ülkede aşılamanın hızlandırılacağı belirtildi. (DIŞ HABERLER)