Avrupa Parlamentosu, ayrılıkçı Katalan lider Puigdemont'un dokunulmazlığını kaldırdı

Avrupa Parlamentosu, İspanya'nın iadesini istediği Katalan ayrılıkçı lider Carles Puigdemont ile iki İspanyol vekilin dokunulmazlığını kaldırdı. Üç ismin de İspanya'ya iadesinin önü açılırken Puigdemont'un partisi Junts "Katalonya ile İspanya arasındaki sorun bir iç mesele olmaktan çıktı" tepkisi geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu (AP), Katalan ayrılıkçı lider Carles Puigdemont'un dokunulmazlığının kaldırılmasını kabul etti. Parlamentodaki oylamada, Katalonya bölgesinin eski başkanı olan Puigdemont'un yanı sıra AP vekilleri olan Katalan ayrılıkçı siyasetçiler Tori Comin ve Clara Ponsati'nin dokunulmazlıkları da kaldırıldı. Bu kararın ardından, üç ismin İspanya'ya iadesinin önü açıldı. 

Üç Katalan siyasetçi hakkında da, 2017'de düzenlenen bağımsızlık referandumunun yasadışı olduğu gerekçesiyle İspanya'da açılan bir dava dolayısıyla tutuklama emri bulunuyor. Puigdemont aynı zamanda, hükümet fonlarını kötüye kullanmakla da suçlanıyor.

Puigdemont ile Katalonya'nın eski sağlık bakanı olan Tori Comin Haziran 2019'da AP'ye seçilmişti. İki siyasetçi de Belçika'da yaşıyor. Katalonya'nın eski eğitim bakanı olan İskoçya'da yaşayan Clara Ponsati ise Ocak 2020'de AP'ye seçilmişti. Üç siyasetçinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için yapılan üç ayrı oylamada, 705 sandalyeli Avrupa Parlamentosu'ndan 400'den fazla vekil dokunulmazlıkların kaldırılması lehine oy verdi.

Belçika makamları, bugüne dek Puigdemont'un iadesi için İspanya'dan gelen talepleri reddetmişti. Dokunumazlıkların kaldırılması sonrası iade taleplerinin yerine getirilip getirilmeyeceği merak konusu.

İSPANYA MEMNUN

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, AP karanının 'İspanyol yargı sistemine duyulan saygının' bir göstergesi olduğunu söyleyip, AP vekilliğinin ulusal mahkemelerde yargılanmaktan korunma amacıyla kullanılmaması gerektiği yorumu yaptı. Laya, "Katalonya'nın sorunları İspanya'da çözülür, Avrupa'da değil" dedi.

'BASKIYI REDDETMEK İÇİN SORUNU AVRUPA'NIN KALBİNE TAŞIDIK'

Puigdemont'un partisi Junts ise oylamadan sonra yaptıkları açıklamada "Pes etmeyeceğiz, Katalonya ile İspanya arasındaki sorun bir iç mesele olmaktan çıktı. Bu sorunu, baskıyı ve İspanyol devletinin kovuşturmalarını reddetmeye devam edebilmek için Avrupa'nın kalbine taşıdık" ifadelerini kullandı. 

İspanya'da çok sayıda ayrılıkçı Katalan lidere hapis cezaları verilmiş durumda. (DIŞ HABERLER)