Avrupa İlaç Ajansı yetkilisinden AstraZeneca açıklaması: Aşıyla pıhtı vakaları bağlantılı

Avrupa İlaç Ajansı'ndan Marco Cavaleri, Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşısıyla kan pıhtılaşması vakaları arasındaki bağlantının 'açık' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşı bölümü başkanı Marco Cavaleri, kanda pıhtılaşma gibi yan etkilere neden olduğu şüphesiyle birçok Avrupa ülkesinde askıya alınan AstraZeneca aşısı ile kan pıhtılaşması vakaları arasında 'bağlantı olduğunu' söyledi. İtalya'da yayınlanan İl Messaggero gazetesine konuşan Cavaleri, "Bence, bu vakalar ile aşının bağlantılı olduğu açık" dedi.

Gün içerisinde EMA'dan konuyla ilgili resmi açıklama yapılabileceğini aktaran yetkili, Oxford Üniversitesi ile İsveç merkezli ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşısı ile aşılanan gençler arasında 'beklenenden daha fazla kanda pıhtılaşma vakası görüldüğünü' kaydetti.

Geçtiğimiz haftalarda, Avrupa'da bir dizi ülkenin AstraZeneca aşısını kan pıhtısı vakalarını gerekçe göstererek askıya almasının ardından EMA'dan yapılan açıklamada, aşının güvenli olduğu belirtilmiş ve faydalarının risklerden fazla olduğu kaydedilmişti. EMA Direktörü Emer Cooke, "Bu aşı güvenli ve etkilidir. Aşının insanları Covid-19 hastalığından korumadaki faydaları olası risklerinden fazladır" ifadelerini kullanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de AstraZeneca aşının kullanımını tavsiye etmiş, aşılamanın sürmesi gerektiğini aktarmıştı. (DIŞ HABERLER)