'AVM'ler açıkken okulları kapalı tutan komik bir yaklaşımla karşı karşıyayız'

İzmir'de STK'lar, pandemiyle mücadede alınan kararları eleştirdi: AVM’ler açıkken okulları kapalı tutarak pandemiyle mücadele etmeye çalışan komik bir yaklaşımla karşı karşıyayız.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Eğitim Sen İzmir Şubeleri ve Veli-Der İzmir Şubeleri, pandemi sürecinde kapalı olan okulların açılması talebiyle basın toplantısı düzenledi. İzmir Barosu Konferans Salonu’nda yapılan basın toplantısında konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, bir buçuk yıldır milyonlarca çocuğun düzgün eğitim alamadığını belirterek, “AVM’ler açıkken okulları kapalı tutarak pandemiyle mücadele etmeye çalışan komik bir yaklaşımla karşı karşıyayız” dedi.

'OKULLARIN AÇILMASI ÇOCUKLARIN SOSYAL VE FİZİKSEL SAĞLIĞINA DA FAYDA SAĞLAR'

Okulların açılmasının çocukların sosyal ve fiziksel sağlığına da fayda sağlayacağını belirten Çamlı, “Sonuç itibariyle okulların kapatılması, eğitime ara verilmesi, pandemi mücadelesinde etkin bir rol oynamadığı kanıtlanmış ve bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesi noktasında mutabakata varılmıştır. Okulların açılması da aşılama oranlarına bağlanmamalı. Tabii ki aşılama yapılsın ama bunu bir tehdit gibi ileri sürmek uygun olmayacaktır. Gençlerimiz çocuklarımız eğitimden uzak kaldılar ve onlar kurban edildiler. Artık buna bir son verilmeli ve bu yanlıştan dönülmeli" diye konuştu.

'TÜM HAZIRLIKLAR YAPILARAK YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLMELİ'

Eğitim Sen şubeleri adına konuşan İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin ise öğrencilerin, öğretmenlerinin yol göstericiliğinden mahrum kaldıkları bir dönemi yaşadıklarını söyledi. Bütün bu olumsuzlukları gidermesi gereken iktidarın gerekli stratejiden, planlamadan ve niyetten yoksun olduğunu ifade eden Çetin, bu durumun milyonlarca öğrencinin eğitimden kopmasına yol açtığını belirtti. Yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiğinin altını çizen Çetin, “Tam da bu gerekçelerle bütün tedbirler alınarak ve bu tedbirler için gerekli bütçe, kadro ve diğer tüm hazırlıklar yapılarak yüz yüze eğitime bir an önce geçilmesi gerektiğini savunan bir sendika olarak; eğitim hakkı mağduriyetinin bugün geldiğimiz noktada yaşam hakkı mağduriyetine dönüşme tehlikesi olduğunu da belirtmek istiyoruz” dedi.

Veli-Der İzmir Şubesi adına konuşan Karşıyaka Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Çakır da “Okullarda sağlıklı koşullarda biran önce yüz yüze eğitime başlanmalıdır. Aksi takdirde bunun bedelini ağır öderiz” dedi.



'EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLAR DERİNLEŞTİ'

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ayşe Kaymak, pandemi sürecinde devletin eğitim hakkına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemesinin, eğitimin niteliği ve eğitim eşitsizliği ile ilgili yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirdiğini söyledi. Kaymak şunları kaydetti:

“Eğitim hakkı pandemi gerekçe gösterilerek yok sayılamayacağını, devletin okulların açılması için gerekli tüm önlemleri alması gerektiğini ve bu alanda bizlerin de açıklamalarını dikkate alması gerektiğini hatırlatıyor. Eğitimin parasız, nitelikli ve bilimsel yöntemlerle sunulması için tüm kurumları birlikte hareket etmeye davet ediyoruz. İzmir Barosu olarak yasa gereği ‘insan haklarını savunmak ve korumak’ temel görevimizden yola çıkarak, Anayasa ve uluslararası sözleşmeler ile güvenceye alınmış eğitim hakkının pandemi gerekçe gösterilerek yok sayılamayacağını, devlete, okul ve eğitim kurumlarının yüz yüze eğitime açılması için gerekli tüm önlemleri derhal alması, gerekli hazırlık ve çalışmaları yaparak eğitim hakkına ilişkin tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz”

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ise öğrencilerin bir yıllarının daha heba olmaması gerektiğini ifade ederek “Geleceğe daha sağlıkla ve umutla bakabilmek için konunun bütün paydaşları ile buradayız. Aynı şeyi, siyasi iradenin de yapması mümkün. Bu konunun bütün paydaşlarıyla birlikte oturup yüz yüze eğitimin hangi koşullarda ve nasıl yürütüleceğini ama mutlaka yürütülmesi gerektiğini bir kez daha karar altına alması gerekiyor. Biz bütün kurumlar olarak konunun takipçisi olacağız ve birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi. (DUVAR)