Avcılar Belediye Başkanı Hançerli: 5,8'lik depremden sonra 2928 ihbar geldi

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, ilçenin yapı stokunun eski olduğunu ve olası bir depreme hazırlıklı olmak için binaların güçlendirilmesi ya da yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bina yenilemede iki önemli sorun olduğunu belirten Hançerli, "Birinci finansal sorun, ikincisi de vatandaşın eksik bilgiye sahip olmasından kaynaklanan güven sorunu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL- İzmir'de 114 kişinin ölümüne neden olan depreminin ardından gözler nüfusun en yoğun olduğu il olan İstanbul’a çevrildi. Olası İstanbul depremi için belediyelerin ve diğer yetkili kurumların ne kadar hazırlıklı oldukları tekrar gündem olurken 1999 Gölcük depreminde büyük hasar gören ilçelerden birisi olan Avcılar'ın durumu üzerine Belediye Başkanı Turan Hançerli ile konuştuk. 

'1454 BİNANIN 137 TANESİ KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRDİ'

Avcılar’da şu anda depreme dair tablo nedir? Yıkılması gereken ve beraberinde kentsel dönüşüme giren binalar hakkında bilgiler verebilir misiniz?

Avcılar, İstanbul’un herhangi bir semti kadar deprem riski altında. Eski yapı stokunun fazla olduğu bir kentiz. 26 Eylül 2019’da Silivri açıklarında 5,8 büyüklünde gerçekleşen depremden sonra Avcılar Belediyesi’ne gelen ihbar sayısı 2928. İhbar edilen binaların tamamı uzman ekiplerimizce yerinde kontrol edildi. Her binanın tek tek karnesi çıkarıldı. İncelenen binaların 1454 tanesine bakanlığın tarif ettiği kuruluşlardan test ettirmelerine yönelik tebligat gönderildi. 26 Eylül 2019 itibariyle bu 1454 binanın 137 tanesi kentsel dönüşüme girdi. Yani ihbar edilen binaların %10’u kentsel dönüşüme girmiş oldu. Bu çok iyi bir oran. Bu binaların kentsel dönüşüme girme sürecini müdürlüğümüz özenle takip ediyor.

'17 AYDA 3831 BİNA KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRDİ'

Turan Hançerli

Bununla birlikte 2012 yılında kentsel dönüşüm yasası çıktığı dönemden itibaren 31 Mart 2019 tarihine kadar 3899 bağımsız birim bu yasadan yararlanmış. Biz göreve gelip “hayat kurtarma” hareketini başlattıktan sonra ise yani sadece 17 ayda 3831 bağımsız birim kentsel dönüşüme girdi. Yedi yılda kentsel dönüşüme giren bina sayısı ile 17 ayda kentsel dönüşüme giren bina sayısı gördüğünüz gibi eşit. Bu ivmeyi aynı kararlık ve özenle artırmaya devam edeceğiz.

‘20 YIL KAYBETTİK, 20 DAKİKA KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK’

İlçedeki binaların depreme karşı güçlendirilmesi için imar plan değişikliği istemiştiniz. Ama İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde konu gündeme alınmamıştı. Bununla ilgili hangi gelişmeler oldu?

Avcılar, 1999 yılında deprem gerçeği ile en sert yüzleşmiş kentlerimizdendir. Gelecek tehlikenin farkındayız ve bu tehlike ile baş edebilmenin yolunun güvenli yapılardan geçtiğini biliyoruz. Eski plana göre mevcut altı katlı bir bina yıkıldığında yerine sadece dört katlı bir bina yapılabilirdi. Bu da her altı katlı binanın iki katında oturan komşularımın sokakta kalması demekti. Belediyemizin meclisinden büyük bir özveri ve hassasiyet sonucu hızla geçen imar plan notu değişikliği maalesef ki İBB İmar Komisyonu’nda aylarca beklemek zorunda kaldı. “20 yıl kaybettik, 20 dakika kaybedecek vaktimiz yok” anlayışıyla her dakikanın ne kadar kıymetli olduğunu İBB Meclisi’nde ısrarla vurguladık. Bekleyişimizin uzaması üzerine İBB İmar Komisyonu’nda oturma eylemi başlattım. Altı ay süren kararlı mücadele süreci, binlerce insanın hayatını kurtaracak İmar Plan Değişikliği’nin İBB Meclisi’nden oy birliği ile geçmesiyle son buldu. 

FİNANSAL SORUN, GÜVEN SORUNU

Sorunlu evlerde yaşayan ailelerin durumu nedir?

Komşularımızın binalarını yenilemelerinin önünde iki önemli sorun var. Bunlardan birinci finansal sorun, ikincisi de vatandaşın eksik veya kirli bilgiye sahip olmasından kaynaklanan güven sorunu. Güven sorununu halka kentsel dönüşümün doğrusunu anlatarak ve kandırılmaktan korktukları müteahhitlerle belediyemiz garantisinde ortak masaya oturtarak çözdük.  Finansal sorunsa, bütün memleketin en temel sorunu... Özellikle kentsel dönüşüm konusunda vatandaşın üstlenmesi gereken önemli bir bedel var. Bizim ilk hedefimiz, bu bedeli aşağı çekmek oldu. Metrekaredeki doğru ve güncel fiyata ulaşmak için lokal müteahhitlerle görüşmeler yaptık, onları da dinledik. 

AVCILAR MODELİ

Ne tür projeleriniz var? Bu konuda destek bulabiliyor musunuz?

Avcılar’ın zemini oldukça sıkıntılı, doğru ve eksiksiz mühendislik faaliyetlerini affetmeyecek bir zemin. Dolayısıyla da göreve geldiğimiz ilk günden itibaren konunun uzmanlarıyla, üniversitelerin ilgili bölümlerinin profesörleriyle, doçentleriyle toplantılar yapmaya başladık.  “Hayat Kurtarma Hareketi” adını verdiğimiz çok yönlü bir çalışma ile Avcılar’ı yenilemeye ve depreme güvenli bir kent haline getirmek için kolları sıvadık. Avcılar Modeli de bu hareketin en önemli ayağıdır. Avcılar Modeli, kentsel dönüşüm sürecinin yerinde, güvenli ve hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlayan, binasını yenilemek isteyen vatandaşımıza sürecin her aşamasında destek olan bir modeldir. Örneğin, köklü bir banka ile protokol yaparak vatandaşlara düşük faizli kredi imkânı sağladık. Müteahhitlerle inşaat birim metrekare fiyatlarının piyasaya göre daha uygun hale getirilmesi için toplantılar yaptık. Müteahhitle vatandaş arasındaki yapım sözleşmelerinde KDV oranının %18’den %1’e düşürülmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda devletin her kademesi ile görüşerek önemli bir yol kat ettik.
Avcılar Modeli’nin somut bir karşılığı olan AVBEL Şirketi’ni kurduk. 

AVBEL neler yapıyor?

Mülk sahiplerini kentsel dönüşüm ile ilgili bilgilendiriyor. Uzlaşma görüşmelerinin başlatılması ve talep toplama sürecini yönetiyor. Kat malikleri ve müteahhitler arasındaki uzlaşmanın sonuçlandırılmasını sağlıyor. Sözleşmelerin, finansal sürecin ve projelerin yönetimi ile beraber takibini yaparak raporlanmasını sağlıyor.