Atina’nın gündeminde erken seçim var

Atina’daki muhalefet parti karargâhları Başbakan Kiriakos Miçotakis'in yeni açıklamasını “erken seçim açıklaması” olarak algıladı. Bu bağlamda muhalefet seçim hazırlıklarını başlatma kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu başkent Atina’da normal şartlarda önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek olan parlamento seçimlerinin sonbahar aylarında gerçekleştirilmesi olasılığı gündeme damgasını vuruyor. Ana muhalefet partisi Syriza, Başbakan Kiriakos Miçotakis'in erken seçim açıklaması gerçekleştirmeye hazırlandığı öngörüsü temelinde seçim hazırlıkları için düğmeye bastı.

Başbakan Miçotakis önceki günlerde şu an için erken seçimin gündemde olmadığını ancak tüm partilerin demokratik ve saygılı bir ortamda seçim sürecinin yürütülmesi için çaba sarf etmesi gerektiği yönünde görüş belirtmişti.

Başta Syriza olmak üzere Atina’daki muhalefet parti karargâhları Miçotakis'in yeni açıklamasını “erken seçim açıklaması” olarak algıladı. Bu bağlamda muhalefet seçim hazırlıklarını başlatma kararı aldı.

TÜRKİYE İLE KRİZİN GÖLGESİNDE ERKEN SEÇİM OLASLIĞI 

Sonbahar aylarında gerçekleştirilmesi olası görünen erken seçimlerin Türkiye ile yaşanan kriz, tırmanışa geçen pandemi ve ekonomik ve diplomatik zorlukların gölgesinde komşu ülkenin gündemini meşgul etmesi bekleniyor.

Yeni gelişmelerle ilgili olarak Syriza’ya yakın duran ‘Efimerida ton Sintakton’ ilgili bir inceleme yazısında “Kyriakos Miçotakis, hükûmet sözcüsünün resmi muhalefet liderine dün benzeri görülmemiş saldırısının kanıtladığı gibi, en uç siyasi söylemin gölgesinde ve muhalefete yüklenerek erken seçimlere gitmeye kararlı görünüyor. Maksimou (Başbakanlık) Sarayı - yine Sözcü Yiannis Ekonomou'nun ifadelerinden ortaya çıktığı gibi - dört yıllık sürenin sona ereceğini tekrarlamaktan vazgeçmiş durumda. İktidardaki Yeni Demokrasi mensupları Başbakan ve hükûmetin sonbaharın başlarında ülkeyi sandık başına gitmeye hazırlandıklarından uzun zamandır eminler” görüşüne yer verildi.

Gazeteye göre Miçotakis ülkesini “aşırı siyasi kutuplaşmanın” gölgesinde erken seçimlere götürmeyi amaçlıyor. Bu siyaset için Başbakan aşırı sağcı geçmişi olan YD’nin üst düzey kurmaylarından olan Makis Voridis’ten fikir alıyor.

‘Efimerida ton Sintakton’ son gelişmelerin gölgesinde Syriza lideri Aleksis Çipras'ın erken seçim çağrısında bulunduğunu ve Miçotakis'ten seçimler için yeni, bağımsız İçişleri Bakanı atamasını beklediğini belirtiyor.

YENİ SEÇİM SİSTEMİ 

Yunanistan normal şartlarda 2023’te gerçekleştirilecek olan parlamento seçimlerine yeni seçim sistemiyle gidecek.

Syriza’nın iktidar döneminde kabul edilen seçim sistemi yeni mecliste sandalyelerin partilerin aldığı oya orantılı bir şekilde dağıtılmasını öngörüyor.

Son kamuoyu araştırmaları yeni sistemin tek başına iktidar dönemini bitirebileceğine işaret ediyor. Bu bağlamda yeni süreçte Atina’da yeni koalisyon seçeneklerinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Son araştırmalara göre YD partiler sıralamasındaki birinciliğini kayda değer bir farkla koruyor. Syriza YD’yi yüzde 6 ile 8 arasında değişen oranlarla izliyor. Yunanistan’ın üçüncü büyük partisi konumundaki PASOK oylarını arttırarak yüzde 15 bandına yaklaşmış durumda. 300 sandalyeli meclise Yunanistan Komünist Partisi (KKE)’nin, sol tandanslı Mera25’in, aşırı sağ uçtaki Ellini Lisi’nin de girmesi bekleniyor.