Atina-Ankara gerilimi: Pontus Federasyonu Başkanı sınır dışı edildi

Türkiye'ye gelen Pontus Federasyonu Başkanı'nın sınır dışı edilmesi üzerine, Atina'dan protesto açıklaması yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, "Yunanistan'ın açıklamasını reddediyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trabzon Sümela Manastırı’nda Patrik Bartholomeos’un yapacağı ayine katılmak üzere Türkiye'ye gelen Yunanistan Pontusluları Federasyonu Başkanı Yorgos Vartihimadis'in sınır dışı edildiği belirtildi. Kathimerini gazetesinin aktardığına göre, Federasyon'dan daha önce yapılan açıklamada, Vartihimadis'in 'istenmeyen kişi' olarak sınır dışı edilmek üzere İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındığı kaydedilmişti. Atina Gazeteciler Sendikası (ESIEA) başkanı Maria Antoniadou da dahil olmak üzere, Trabzon Sümela Manastırı’ndaki ayine katılmak üzere Vartihimadis'le beraber seyahat eden ekibin ise yolculuklarını sürdürdüğü aktarıldı.

Vartihimadis'in sınır dışı edilmesi üzerine Yunanistan Dışişleri'nden 'protesto' açıklaması geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Talimatım üzerine Ankara Büyükelçiliğimiz, Yunanistan Pontusluları Federasyonu Başkanı Yorgos Vartihimadis'e yönelik haksız gözaltı ve sınır dışı kararını protesto etmek için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu" dedi.

Dendias'ın açıklamalarına, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç yazılı yanıt verdi. Bilgiç, "Resmi bir görevi ve unvanı olmayan, umuma mahsus pasaport hamili bir Yunan vatandaşının ülkemize girişine izin verilmemesi hakkında Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamayı yadırgıyor ve reddediyoruz. Ülkeye giriş koşullarını belirleme yetkisinin, her devletin egemenlik hakkı olduğunu Yunanistan'a hatırlatırız" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER/AA)