Atilla Kıyat'tan bildiri açıklaması: Suçlayanlar utanç duyacak

Montrö Sözleşmesi'ne yönelik tartışmalar üzerine yapılan 104 imzalı bildiriye tepkilere ilk yanıt emekli Koramiral Kıyat'tan geldi: Bir daha okurlarsa yaptıkları suçlamalardan utanç duyacaklardır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emekli amirallerin imzasıyla, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve 'sarıklı-cübbeli' amiral tartışmasına yönelik dün akşam bir bildiri yayınlandı. Bildiride, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin, Türkiye'nin Boğazlar ve Marmara Denizi'ndeki egemenliğini yeniden kazandıran bir diplomatik zafer olduğu vurgulandı.

Bildiriye tepki gösteren AK Parti yönetimi, 'darbe iması' yapıldığını öne sürerek, 15 Temmuz hatırlatmaları yaptı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da bildiriye ilişkin soruşturma başlattı. 

KIYAT: BELLİ Kİ UYKU SERSEMİYKEN OKUMUŞLAR

Bildiride imzası olan emekli amirallerden Atilla Kıyat ise bildiriye yönelik eleştirilere tepki gösterdi. Kıyat, sosyal medya hesabından, "103 Amiral imzalı bildirimize tepki verenler , belli ki , uyku sersemi iken okumuşlar. Sabahleyin , uykularını aldıktan sonra , bir daha okurlarsa yaptıkları suçlamalardan utanç duyacaklardır" açıklamasını yaptı. 

GÜRDENİZ: AMACIMIZ MAVİ VATAN'A SAHİP ÇIKMAKTIR

Amirallerin açıklamasında imzası bulunan “Mavi Vatan” kavramının isim babası olarak bilinen emekli Amiral Cem Gürdeniz, Cumhuriyet gazetesine konuşu. Gürdeniz'in sözleri şöyle:

“Son dönemde çıkan Montrö tartışmaları ve medyada tasvip edilmeyen fotoğrafları ortaya çıkan Deniz Kuvvetleri mensubu beni üzmüştür. Bir emekli amiral olarak, amirallerimizin ortak gündeme getirdiği böyle bir metni açıklamanın ve bu metne benim de imza koymamın sakınca olmadığını değerlendirdim. Bu en azından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir.

Yıllarca Türkiye’nin menfaatleri için hareket edip, Mavi Vatan’a sahip çıktık. Dolayısıyla yapılan açıklama, Türkiye’nin menfaatleri ve Mavi Vatan’ı korumak içindir. Açıklama yapma özgürlüğüne sahibiz ve buradan bir mağduriyet oluşturulmamalı. Yapılan bir açıklamadır bunu bir ‘Darbe çağrısı’ olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Kaldı ki biz FETÖ’nün kumpaslarında hapis yatmış kişileriz. Amacımız Mavi Vatan’a sahip çıkmaktır.”

ESKİ DONANMA KOMUTANI GÜNER: DEMOKRATİK BİR HAREKET

Eski Donanma Komutanı, emekli oramiral Nusret Güner de sosyal medya hesabından bildiri yayınlayanlara destek verdi.

Güner, Twitter hesabından "Hiçbir askeri/ siyasi gücü olmayan, yegane gücü 30-40 yıllık devlet tecrübesi olan 103 EMEKLİ AMİRALİN Montrö Sözleşmesinin hayati olduğuna, tarikat mensuplarının Deniz Kuvvetlerine alınmasının tehlikesine dikkat çekerek Türk Milletini bilgilendirmesi demokratik bir harekettir. Emekliliğimi müteakip tek kişilik bir Sivil Toplum Kuruluş olarak, yıllardır edindiğim tecrübelerden, Gördüğüm Gerçekleri ve İnandığım Doğruları Türk Milletine açıklamayı bir vazife bildim. Açıklamalarımdan da görüleceği üzere her iki konuda da belirtilen görüşlere katılıyorum" diye yazdı (HABER MERKEZİ)