Atılım Üniversitesi’nin yüz yüze sınav kararına tepki: Kaygılıyız

Atılım Üniversitesi, korona virüsü salgını etkisini sürdürürken kasım ayı içerisinde yüz yüze sınav yapmaya hazırlanıyor. Öğretim üyelerine sınavların yüz yüze yapılması yönünde e-postalar iletilirken öğrenciler ise tedirgin. Sınavların online yapılmasını talep eden bir öğrenci, “Aylar önce okul yönetimi tarafından alınmış bu kararın bugünkü ihtiyaçlara cevap vermesi mümkün değil” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Korona virüsü (Covid-19) salgını sonbahar aylarıyla birlikte etkisini artırırken salgına karşı alınan önlemlere de her gün bir yenisi daha ekleniyor. Pandemi koşullarında üniversitelerin büyük kısmı da güz dönemini uzaktan eğitimle ve uzaktan sınav yöntemlerini uygulayarak geçiriyor.

Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi ise ağustos ayında aldığı karar uyarınca kasım ayı içerisindeki sınavları yüz yüze kampüs içerisinde yapmaya hazırlanıyor. Öğretim üyelerine sınavların yüz yüze yapılacağına dönük e-postalar atılırken öğrenciler ise diğer üniversitelerdeki gibi sınavların online olarak yapılmasını talep ediyor.

'ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN SINAVLARIN YÜZ YÜZE YAPILMASI TALEP EDİLDİ'

Atılım Üniversitesi yönetimi, sağlık meslek örgütlerinin Ankara’daki vaka ve hastane doluluk oranlarının yüksek olduğunu ifade ettiği dönemde sınavları yüz yüze yapacak. Güz döneminde de bazı derslerin yüz yüze verildiği üniversitenin fakülte yönetimleri, rektörlüğün sınavların da yüz yüze yapılması yönündeki talebini içeren e-postaları öğretim üyelerine gönderdi.

İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından öğretim üyelerine gönderilen e-postada sınavların yüz yüze yapılmasına ilişkin, “Atılım Üniversitesi Rektörlüğünden gönderilen bir yazıda ‘Bildiğiniz gibi Üniversite Senatomuz 2020-2021 Güz dönemine ilişkin olarak ara sınavların ve yarıyıl sonu sınavlarının yüz yüze yapılması yönünde karar almıştır. Sınavlardan bir veya bir kaçının uzaktan yapılır olması fakülte ve bölümler arasında ciddi farklılıklara yol açabilecek ve öğrenciler arasında adaletsizlik yaratabilecektir. O nedenle sınavların gerekirse pazar dahil hafta sonu günleri de kullanılarak ve gerekli önlemler alınarak yüz yüze yapılması…’ konusunda hassasiyet gösterilmesi istenilmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘ŞEHİR DIŞINDAN GELECEK OLANLAR NE YAPACAKLARINI BİLMİYORLAR’

Gazete Duvar’a konuşan ve isminin yayımlanmasını istemeyen Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim gören bir öğrenci, şehir dışında olan ve belirsizlik nedeniyle bilet alıp almama konusunda tereddüt yaşayan çok sayıda öğrencinin olduğunu ve bu durumun öğrenciler arasında kaygı uyandırdığını söyledi.

Şehir dışından gelecek öğrencilerin barınma sorunlarının ortaya çıktığını ve pandemi döneminde sınav için kente gelen öğrencilerin bu konuda sorun yaşayacağını ifade eden öğrenci şunları söyledi:

“Şehir dışında olan ve belirsizlikten dolayı biletini alamayan çok fazla arkadaşımız var. KYK yurtları zaten kapalı, orada kalan arkadaşlarımız da vardı ama bu durumda orada kalamayacaklar. Atılım Üniversitesi’nin yurdu yok. Tek bir tane 40 kişilik anlaşmalı olduğu kız yurdu vardı o da kapalı. Okul, sınav döneminde kalacak yer için alternatif bir yer de sunmuyor. Şehir dışından sınava gelecek olanlar ne yapacaklarını bilmiyorlar. Akrabaları olanlar onların yanlarında kalmayı planlıyorlar ama takdir ederseniz ki şu ortamda kimsenin misafir kabul edeceğini de düşünmüyoruz. Aylık kiralık ev arıyor öğrenciler. Ankara’da da aylık kiralık daire çok yok. Şu an genel bir belirsizlik var. Bu süreçte yeni kısıtlamalar da geliyor. Kaygılı bir şekilde beklemeye devam ediyoruz.”

‘OKULUN ALACAĞIZ DEDİĞİ ÖNLEMLERİ ALMAMASI BENİ TEDİRGİN ETTİ’

Hukuk fakültesi içerisinde bazı derslerden binin üzerinde öğrencinin sorumlu olduğunu, sınavların hangi koşullarda yapılacağının belirsiz olduğunu ifade eden öğrenci, güz döneminde yüz yüze eğitim için iki kez okula gittiğini belirterek bu süreçte yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

“Tek ve çift numaralara göre dönüşümlü bir şekilde derslerimizin yapılması planlanmıştı. Ben okula gittiğimde numara kontrolü yapılmıyordu. Ateş ölçümü de öğrenci numaralarının kontrolleri de okul girişlerinde yapılmadı. Okulun pandemi döneminde alacağız dediği önlemleri almaması beni şimdi daha da tedirgin ediyor. Bunu yapmadıkları için sınavların nasıl olacağına dair tereddütlerimiz var. 900 kişilik bir sınav sabah 09.30’da olacak. Biz 07.00’de okula gidip sıraya mı gireceğiz? Tek tek ateşimiz mi ölçülecek, ne yapılacak çok tedirginiz.”

‘KOPYADAN DOLAYI ONLİNE SINAV YAPMAYA YANAŞMIYORLAR’

Okulun pandemi döneminde yüz yüze sınav yapma kararına ilişkin, “Okul yönetiminin bu kararı maddi çıkarlar ön planda tutarak aldığını düşünüyorum” diyen öğrenci sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rektörümüzün bize direkt beyanı, ‘Uzaktan sınavlarda çok fazla kopya çekildi. Derslerden kalan olmadı. Bu sebeple yüz yüze sınavları yapacağız’ şeklinde oldu. Kopyadan dolayı online sınav yapmaya yanaşmıyorlar ama sadece bizim okulluk bir sorun değil ki bu. Birçok üniversitede kopyayı önleyecek yazılımlar mevcut. Diğer okullar bunları kullanarak sınav yapabiliyorken Atılım Üniversitesi’nin yapamamasını anlamıyoruz. Sınavlar kamera açık yapılabilir. Bu çözüm değilse diğer üniversitelerin uyguladıkları yöntemler bizim için de pekâlâ uygulanabilir.”

‘GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA ÇOK DEĞİŞKEN BİR SÜREÇ İÇERİSİNDEYİZ’

Öğrencilerin genel talebinin diğer üniversitelerde de olduğu gibi sınavların yüz yüze yerine online yöntemlerle yapılması yönünde olduğunu aktaran öğrenci sözlerini şöyle noktaladı:

“Rektörümüzün beyanı eylül ayından önce verilen kararı değiştiremeyecekleri yönünde. Ancak günümüz şartlarında çok değişken bir süreç içerisindeyiz. 10 gün önce alınan bir karar bile bugünkü ihtiyaçları karşılamaya yetmeyebiliyor. Aylar önce okul yönetimi tarafından alınmış bu kararın bugünkü ihtiyaçlara cevap vermesi mümkün değil. Şu anın şartlarına hangi ihtiyaç cevap veriyorsa onun uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bugünün şartları da sınavların yüz yüze yapılmamasını gerektiriyor.”

YÖK KARARI ÜNİVERSİTE YÖNETİMLERİNE BIRAKMIŞTI

Geçtiğimiz ağustos ayında üniversitelerin 1 Ekim tarihinde açılacağını duyuran Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Covid-19 pandemisi sürecinde sınavların çevrimiçi ya da yüz yüze yapılmasına ilişkin kararı üniversite yönetimlerine bırakmış ve yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

“Üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamaları istenmiştir. Bunun yanı sıra "kampüslerdeki öğrencilerin seyreltilmesi, hareketliliğin azaltılması" da önemli olup bunun için üniversitelerimize karar alma süreçlerinde geniş imkan tanınmıştır. Böylece üniversitelerimizin fakülte ve program bazında farklı uygulamalar yapabilmeleri mümkün hale gelmiştir. Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak olan uygulamalara yönelik hususlarda üniversitelerimizin ilgili kurulları karar verecektir.”