'Atık su arıtma tesisi kaldırılsın' diyen grup siyah çelenk bıraktı

Hatay Belediyesi önünde toplanan Defne Oluşum Meclisi adlı grup, Akdeniz Mahallesi’ndeki atık su arıtma tesisinin TMMOB raporuna rağmen taşınmamasını basın açıklaması ile protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Defne Oluşum Meclisi adlı grup, Defne ilçesi Akdeniz Mahallesi’nde bulunan atık su arıtma tesisini protesto etmek amacıyla, öğle saatlerinde Hatay Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklamadan önce belediye binasının kapısına siyah çelenk bırakıldı. Açıklamayı hem grup üyesi hem de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Üyesi Adnan Özçelik yaptı.

Akdeniz Mahallesi’nde bulunan arıtma tesisi yıllardır başta mahalle halkı olmak üzere yakın mahallelerin de büyük sorunlarından. Mahalleliler, koku ve sinekten artık evlerinde oturamaz duruma geldi.

'TMMOB RAPORUNA RAĞMEN TESİS TAŞINMADI'

TMMOB’un yaptığı çalışma sonucunda tesisin yaşam alanı dışına taşınması gerektiğine dair rapor yazılmasına rağmen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın TMMOB raporunu uygulamadığını belirten Özçelik, “Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı da kamuoyu önünde, rapordan çıkacak sonuca göre hareket edeceğini beyan etmişti. Nisan ayı sonlarında açıklanan raporda kesin bir dille tesisin kaldırılması gerektiği belirtildi. Tesis kaldırılmadığı gibi Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı raporu itibarsızlaştırarak sözünden caydı” dedi.



'ARITMA TESİSİ YERİNE KENT PARK İSTİYORUZ'

Halk ve Çevre sağlığını parayla ölçen zihniyete asla teslim olmayacaklarını, yaşam alanlarını koruyacaklarını söyleyen Özçelik, devamla şunları söyledi: “Atık su arıtma tesisinin derhal kapatılması, yeni tesis için yaşam alanlarının dışında yer seçimi yapılması ve mevcut alanın Defne halkına Kent Park olarak kazandırılması talebimizi yineliyoruz. Tesisin yerinde yenilenmesi için hukuksuz bir şekilde alınan ve TMMOB raporunda uygun olmadığı açıkça değerlendirilen ÇED raporunu yargıya taşıyacağımızı da buradan ilan ediyoruz.”

LÜTFÜ SAVAŞ 12 YIL ÖNCE TESİSİ KAPATACAĞINI SÖYLEDİ

Akdeniz Mahallesi'nde arıtma tesisinin kuruluşu, 1994 yılına dayanıyor. O dönem Hatay büyükşehir statüsünde değildi. Dönemin belediye başkanı İris Şentürk zamanında arıtma tesisi çalıştırılır çalıştırılmaz koku, sinek gibi durumlara sebebiyet verdi. Bu nedenle tesis kaldırılmasa da bir süreliğine kapatıldı. 2007 yılına gelindiğinde ise çıkan bir yasayla belediyeye bağlı küçük mahallelerde de artıma tesisi bulunma zorunluluğu geldi. O dönemde birçok belediyenin bütçesi tesis kurmaya yetmedi. 2017 yılında mahalledeki tesisin yeniden çalıştırılmasıyla sinek ve koku problemi yeniden başladı.

O dönemde ve daha sonraki süreçlerde aralıklı şekilde protestolar oldu. Şu anki belediye başkanı Lütfü Savaş, 2010 seçimlerinde AK Parti'den belediye başkanıyken 12 yıl önce tesisi kapatacağını söylemesine rağmen tesis hiç kapatılmadı.