Atık getirme merkezleri için yeni kurallar Resmi Gazete'de yayınlandı

Atık Getirme Merkezi Tebliği ile Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği yürürlükten kaldırıldı. Sıfır Atık Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan karar ile Atık Getirme Merkezi Tebliği ile Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği yürürlükten kaldırıldı, Sıfır Atık Yönetmeliği'nde ise değişikliğe gidildi. Yürürlükten kaldırılan iki tebliğ, Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamına alındı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikler şöyle: 

• Oluşan atıkların türlerine göre en az ikili biriktirilmesi ve geçici depolanması sırasında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde gerekli önlemlerin alınmasının esas olduğu belirtildi.

• Evlerden kaynaklanan atık ilaçların, ilaç satışı yapılan yerler ile İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planında toplama noktası olarak belirlenen diğer toplama noktalarında ve atık getirme merkezlerinde toplanacağı belirtildi. Atık ilaç biriktirme ekipmanlarının, ilaç satışı yapılan yerler ve toplama noktalarınca temin edileceği; evlerden kaynaklanan atık ilaçların yönetiminin de mahalli idareler tarafından sağlanacağı ifade edildi.

• Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında atıkların kaynağında türlerine göre ayrı biriktirilmesi ve kaynağında ayrı biriktirilen atıkların karıştırılmadan ayrı olarak toplanmasının esas olduğu vurgulandı.

• Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıkların, bakanlıktan geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerinde işleneceği belirtildi.

• “Kaynağında ayrı biriktirilen evsel atıklar ile benzer ticari ve kurumsal atıkların geri kazanıma veya bertarafa gönderilmek üzere bırakıldığı atık getirme merkezlerinin oluşturulması esastır” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)