Atatürk törenlerle anılıyor

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 83'üncü yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 83 yıl önce bugün 57 yaşında iken hayata gözlerini yumdu. 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09.00'u 5 geçe vefat eden Atatürk, yalnızca Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yöneten bir komutan olarak değil, aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de tarihe geçti.

Vefatının ardından Atatürk'ün bayrağa sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleştirilerek 3 gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı.

Cenaze, daha sonra 20 Kasım 1938'de Ankara'ya getirildi ve 21 Kasım 1938'de büyük törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Törende, Çanakkale'de ve diğer muharebelerde Atatürk'e karşı savaşmış yabancı generaller de yer aldı. Atatürk'ün naaşı, ölümünün 15'inci yılı olan 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e nakledildi.

ANITKABİR'DE 10 KASIM TÖRENİ

Atatürk’ün İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda vefat ettiği saat 09.05’te tüm Türkiye'de saygı duruşu yapılarak İstiklal Marşı okundu. 

Anıtkabir'de düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, siyasi parti temsilcileri ve bürokratlar yer aldı.

Anıtkabir'deki törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk'ün mozolesi önünde yapılan saygı duruşunun ardından Anıtkabir özel defterini imzaladı. Erdoğan, deftere şunları yazdı: 

"Aziz Atatürk, zatıalinizi vefatınızın 83. seneidevriyesinde bir kez daha rahmetle yad ediyoruz. Kurduğunuz ve bizlere emanet ettiğiniz Cumhuriyetimizi, müstevlilerin emellerine dahil olan bedhahlara rağmen büyütmeye, kalkındırmaya, bölgesinin ve dünyanın parlayan yıldızı yapmaya devam ediyoruz. Eğitim, sağlık, güvenlik, sanayi başta olmak üzere her alanda elde ettiğimiz tarihi başarılarla 2023 hedeflerimize kararlılıkla ilerliyoruz. Ülkemizin bütünlüğüne, devletimizin bekasına, necip milletimizin birliğine, dirliğine ve kadim değerlerine kastedilmesine asla izin vermeyeceğiz. Ruhun şad olsun."

Tören dolayısıyla Anıtkabir çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Devlet töreninin ardından Anıtkabir ziyarete açıldı. (AA)