Atatürk Havalimanı için müteahhitlere kapatma garantisi verilmiş

İstanbul Havalimanı ihalesinden yaklaşık 2 ay önce DHMİ'nin ihaleyi kazanan firmaya, Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferler yapılmayacağı garantisi verildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Atatürk Havalimanı'nın 'Millet Bahçesi'ne dönüştürülmesi için yıkım işlemleri devam ederken, İstanbul Havalimanı ihalesi öncesinde müteahhitlere verilen iki garantinin belgesi kamuoyuna yansıdı. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre; 3 Mayıs 2013 tarihinde yapılan İstanbul Havalimanı ihalesinden iki ay önce dönemin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile ihaleyi kazanan firmalar arasındaki yazışmada, Atatürk Havalimanı'nın tarifeli seferlere kapatılacağı açık ve net olarak kayıtlara geçirilmiş.

Dönemin DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve yardımcısı Mehmet Ateş'in imzasının yer aldığı belgede 'İstanbul Yeni Havalimanı Projesi İhalesi (Zeyilname)' konu başlığıyla, idareye yöneltilen bir takım sorulara cevap veriliyor. İdare, 8 numaralı soruya verdiği cevapta şu ifadeleri kullanıyor: "25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul'a yeni bir havalimanı planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli seferler yapılmayacak."

Cevapta, özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık Terminali'nin faaliyetine devam edeceği de kayıtlara geçiriliyor. Bunun yanında bakım onarım hangarları ve kargo faaliyetlerine de ilgili firmaların talep etmesi halinde devam edeceği belirtiliyor.

EN BÜYÜK İHALE

Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihalesi olan yeni İstanbul Havalimanı, 26 milyar 139 milyon Euro karşılığında, Cengiz, Kolin, Kalyon, Limak ve Mapa tarafından oluşturulan ortaklığa verilmişti. DHMİ, bu proje için hem finansman hem de yolcu gelir garantisi verdi. İhale şartnamesine göre, yolcu gelir garantisi 12 yıl için toplamda 6.3 milyar Euro'ya ulaşıyor.