Ataması Güney Kore'de tartışma yaratan büyükelçi istifa etti

Bir asker ölümüyle ilgili soruşturmaya müdahale ettiği şüphesiyle hakkında soruşturma yürütülen Güney Kore'nin Avustralya Büyükelçisi Lee, atandıktan dört hafta sonra istifa etti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'nin Avustralya Büyükelçisi Lee Jong-sup, atandıktan dört hafta sonra görevinden istifa etti. Lee, 2023'te, savunma bakanı olduğu dönemde Güney Kore'de etkili olan şiddetli yağışlardaki arama-kurtarma çalışmalarında hayatını kaybeden askerin ölümüyle ilgili soruşturmayı 'uygunsuz bir şekilde etkilemeye' çalışmakla suçlanıyordu. Lee hakkında bu olayla bağlantılı olarak soruşturma da açılmıştı.

Reuters'ın aktardığına göre, Dışişleri Bakanlığı, Lee'nin istifasına ilişkin açıklamasında, "İstifası, Cumhurbaşkanı'na iletilmiş ve kabul edilmesine karar verilmiştir" dedi. 

'PARTİ İÇİN BİR YÜK'

Lee Jong-sup, daha önce, hakkında açılan soruşturmayla ilgili yaptığı açıklamada, suçlamaları reddetmiş ve soruşturma ile 'tam işbirliği' içinde olmak istediğini söylemişti. Lee'nin Avustralya Büyükelçisi olarak atanmasına yönelik eleştiriler ise 10 Mart'ta Canberra'ya uçmasıyla daha da şiddetlendi. Muhalefet partileri, Lee'nin bu adımı soruşturma kapsamında sorgulanmaktan kaçınmak için yaptığını savundu. 

Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nden (PPP) bazı isimler de Lee'nin büyükelçilik görevi için yanlış seçim olduğunu ve ülkeden ayrılmasının yanlış olduğunu söyledi. Lee, bunun üzerine geçen hafta başkent Seul'e döndü. Resmi görüşmeler için ülkeye döndüğünü belirten Büyükelçi, soruşturmayı yürüten ulusal yolsuzluk kurumunun sorularını yanıtlama şansı bulmayı umduğunu da sözlerine ekledi. Fakat Lee'nin atanmasına yönelik eleştiriler bitmedi. Bazı PPP üyeleri, Lee'nin 10 Nisan'daki seçimlerde meclisin kontrolünü yeniden kazanma yolunda 'parti için bir yük olduğunu' söyledi.

ASKER ÖLÜMÜ HAKKINDAKİ SORUŞTURMAYA MÜDAHALE İDDİASI

Lee Jong-sup hakkında, ülkede 2023'te etkili olan şiddetli yağışlardaki arama-kurtarma operasyonunda hayatını kaybeden askerin ölümüyle bağlantılı olarak soruşturma yürütülüyor. Savcılar, hükümetin askerin ölümüyle ilgili olarak yürütülen soruşturmaya müdahale etme ve nüfuz etme çabasının arkasında Lee'nin olduğundan şüpheleniyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)