Astronomik kira artışlarına karşı imza kampanyası

Konut kiraları özellikle son bir yıl içinde ortalama yüzde 40'ın üzerinde zamlanırken, change.org'ta 'kiralara üst sınır getirilsin' talebiyle imza kampanyası başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyükşehirler başta olmak üzere konut fiyatlarındaki astronomik artış, en can yakıcı sorunlar arasında yer alıyor. Konut kiraları ise kentsel dönüşüm ve korona salgını gibi gerekçelerle son bir yılda neredeyse ikiye katlanmış durumda. Ev değiştirmek isteyenler ya da yeni ev kiralamak isteyenler hatırı sayılır bir bütçeyi gözden çıkarmak durumunda kalırken, ev sahipleri de daha yüksek gelir için eski kiracılarını tahliyeye zorluyor.

50 BİN İMZA TOPLANDI

Üniversitelerin açılmasıyla birlikte de zaten yetersiz olan yurtların karşısında ev arayışına girişen öğrenciler ise artan kiralar karşısında sosyal medyadan tepkilerini dile getirmeye başladı. Sosyal medyada change.org üzerinden “Kiralara Üst Sınır Getirilsin” başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı. Kısa sürede 50 bin imzaya ulaşan kampanyada, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan, Türkiye kira denetimine dair hukuki düzenlemelerin hızlıca yapılması talep ediliyor.

'BÜYÜKŞEHİRLERDE ORTALAMA KİRALAR ASGARİ ÜCRET SINIRINDA'

Kampanya metninde şu ifadelere yer verildi:

“Kiralık konut fiyatları son bir yılda çok hızlı bir yükselişe girdi. Pandemi koşullarında yaşamak git gide zorlaşırken, maaşlara yapılan zamlar enflasyon karşısında hızla erirken, yurttaşlar büyük istihdam ve gelir kayıpları yaşarken başta İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirler olmak üzere son birkaç aydır ortalama kiralar asgari ücret sınırlarına dayandı. Günbegün artan kiraların temel gerekçesi konut kiralama ve satışının tamamen ‘serbest piyasanın insafına’ bırakılmasıdır. Bunun sonucu olarak bugün inşaat maliyetlerinde artışla konut üretiminin azalması, yüz yüze eğitim ile üniversite öğrencilerinin kiralık konut arayışına girmesi gibi talep artışları astronomik kiralar olarak karşımıza çıkmaktadır.

BARINMA KAMUSAL BİR HAKTIR

Kiralık konutların sayısının azlığı ve pahalılığı yüzünden sağlıklı, güvenli ve yaşamaya elverişli konut talebi de ikinci plana atılmış durumda. Oysa ki deprem tehlikesi olan şehirlerde güvenli konutlarda yaşamak temel hakkımızdır. Barınmanın kamusal bir hak olduğunu hatırlatıyoruz. Gerekli hukuksal düzenlemeler derhal yapılmalı. Kiralara acilen üst sınır getirilmelidir. Konutların depreme dayanıklılığı, güvenilirliği, sağlık olup olmadığı denetlenmelidir.”

HALKEVLERİ: KİRALAR BAŞ EDİLEMEZ BİR NOKTADA

Halkevleri de geçen hafta benzer bir taleple imza kampanyası başlatmıştı. Yapılan açıklamada konut kiralarının artık baş edilmez noktaya geldiğine vurgu yapılırken tüm kiracılara barınma hakkı için mücadele çağrısı yapıldı. Açıklamada kiralara üst sınır getirilmesi başta olmak üzere sorunun çözümüne dair talepler sıralandı.
Kampanyanın linki: www.change.org/kiralaraustsinirgetirilsin

Sosyal Medya Hesapları
www.twitter.com/maalesefkiraci
www.instagram.com/maalesefkiraci/
(EKONOMİ SERVİSİ)