AstraZeneca'ya bu kez de 55 yaş sınırı: Kanada ve Almanya durdurdu

Kanada, AstraZeneca aşısını 55 yaş altında kullanmama kararı aldı. Alman basını, Berlin'deki iki hastane grubunun da sinüs trombozu nedeniyle bu aşıyı 55 yaş altındaki kadınlara yapmayacağını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'deki Oxford Üniversitesi ile İsveç merkezli ilaç firması AstraZeneca'nın ortak geliştirdiği Covid-19 aşısı, kan pıhtısı iddialarının ardından bu kez de 'yaş sınırı' ile karşı karşıya. Kanada hükümeti ve Almanya'nın başkenti Berlin'deki iki devlet hastanesi grubu aşıya 55 yaş sınırı çekti. 

Kanada sağlık yetkilileri, AstraZeneca aşısının 55 yaşın altındaki kişilere yapılmasını durdurdu. Kamu sağlığı yetkilisi Howard Njoo, aşının yaş ve cinsiyete dayalı olarak faydalarına dair yeni bir risk ve fayda analizine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Kanada Aşılama Danışma Kurulu da, AstraZeneca aşısından kaynaklandığı öne sürülen kan pıhtılaşması vakalarının oranının tam olarak bilinmemesine rağmen, bu aşının 55 yaş altındaki yetişkinlere faydası konusunda belirsizlik olduğunu savundu. Kanada'da bugüne dek 370 bin doz AstraZeneca aşısı yapılmıştı.

SPEGEL: ALMANYA'DA KADINLARDA SİNÜS TROMBOZU GÖRÜLDÜ

Almanya'da ise devlet hastanesi grupları Charite ve Vivantes, 55 yaş altındaki kadınlara AstraZeneca aşısı yapmayı askıya aldı. Hastane sözcüsü, genç kadınlarda görülen pıhtı sorunları ile aşı arasında doğrudan bağlantı bulunup bulunmadığının araştırıldığını, bu süreçte önlem amaçlı askıya alma kararı verdiklerini söyledi. 

Der Spiegel dergisiyse, Almanya'nın aşılardan sorumlu kurumu Paul Ehrlich Enstitüsü'nün, AstaZeneca aşısı yaptıran 31 kişide beyinde çok nadir görülen bir kan pıhtısı (sinüs trombozu) tespit ettiğini yazdı. Spiegel'in haberinde, beyninde pıhtı oluşan bu 31 kişinin sadece ikisinin 20-63 yaş arasındaki erkekler, diğerlerinin hepsinin aynı yaş aralığındaki kadınlar olduğu belirtildi. Haberde, sinüs trombozu yaşayan 31 kişinin dokuzunun öldüğü de iddia edildi. Bu habere henüz resmi doğrulama gelmedi. 

NE OLMUŞTU?

Avrupa'da bir dizi ülke geçtiğimiz haftalarda AstraZeneca aşısını kan pıhtısı vakalarını gerekçe göstererek askıya almış, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bu vakalar ile aşı arasında ilişki olmadığı tespiti sonrasında aşının kullanımına yeniden başlanmıştı. Sadece Fransa, aşıyı 55 yaşın altındaki kişilere yapmama kararı almıştı. Bu kriz sırasında Avrupa Birliği (AB) ile eski üyesi İngiltere arasında AstraZeneca aşıları yüzünden ticari bir gerilimin yaşanması da dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)