AstraZeneca/Oxford aşısı için AB'ye onay başvurusu yapıldı

AstraZeneca şirketi ile Oxford Üniversitesi ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşısının Avrupa'da kullanımı için Avrupa İlaç Ajansı'na başvuru yapıldı. Değerlendirmenin 29 Ocak'ta sonuçlanabileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz-İsveç ortaklı AstraZeneca şirketi Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen korona virüsü aşısına onay almak için bugün Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) başvuruda bulundu. Kurum şu ana kadar Pfizer/BioNTech aşısı ile Moderna'nın korona virüsü aşısına kullanım onayı verdi. AstraZeneca'nın Covid-19 aşısı onay alması halinde AB içinde kullanılan üçüncü korona virüsü aşısı olacak.

Reuters'ın aktardığına göre, AstaZeneca başvurusunun incelendiğini söyleyen EMA, değerlendirmenin hızlandırılmış şekilde yapılarak 29 Ocak'ta sonuçlanabileceğini duyurdu.

MODERNA AŞILARI ALMANYA'YA ULAŞTI

AB'de geçen hafta onay alan ABD'li şirket Moderna'nın ürettiği aşının ilk parti sevkiyatı Almanya'ya ulaştı. 60 bin doz aşının 16 eyaletteki aşı merkezlerine dağıtımı yapılacak. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, şirketin yılın ilk çeyreğinin sonuna kadar Almanya'ya 2 milyon doz aşı, yıl içinde de toplam 50 milyon doz aşı sevk etmesinin planlandığını söyledi. ZDF kanalına konuşan Sağlık Bakanı Spahn, aşıların arzının kıt olmasından ötürü Pfizer/BioNTech aşısı ile Moderna aşısı arasında bir tercih yapılamayacağını da söyledi.

Moderna'nın aşısının BioNTech/Pfizer aşısının aksine eksi 70 derecede sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekmiyor. Bu nedenle aşının kullanımının daha kolay olduğu belirtiliyor. Yetkili sağlık kuruluşu Robert Koch Enstitüsü'nün (RKİ) verdiği bilgilere göre, Almanya'da şu ana kadar 613 bin 347 kişi aşı oldu.

ALMANYA 'ERTELENMİŞ DOZ' ÖNERİSİNE KARŞI

Öte yandan aşılama hızını artırmak için 21 gün arayla iki doz halinde vurulan mRNA teknolojisine dayalı korona virüsü aşılarının ikinci dozunun daha geç vurulması da gündeme gelmişti. Ancak Robert Koch Enstitüsü bünyesinde görevli Daimi Aşı Komisyonu (Stiko) bu öneriye karşı çıktı. Stiko Başkanı Thomas Mertens, ikinci dozun ötelenmesiyle ilgili "Sadece bir doz aşı ile tehlikeli mutasyonlar daha hızlı yayılma imkânı bulabilir" ifadelerini kullandı.

Rheinischen Post gazetesine konuşan Mertens, diğer virüs sistemlerinde yarı bağışıklığın hızlı mutasyonlara yol açabildiğinin ve aşının etkisini yitirebildiğinin gözlendiğini söyledi. Ayrıca Mertens, tek doz aşı vurulması halinde bağışıklığın özellikle yaşlı hastalarda hızlı bir şekilde kaybolabileceği uyarısı da yaptı. (Kaynak: DW Türkçe)