AstraZeneca aşısının kullanımı yeniden başlıyor

Kan pıhtısına yol açtığı iddiaları nedeniyle AstraZeneca aşısını askıya alan pek çok ülke, uygulamaya yeniden başlanacağını duyurdu. AstraZeneca ile aşılamaya geri dönen ülkeler arasında İtalya, Fransa ve Almanya da yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA), Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca şirketi tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının 'güvenli' olduğunu duyurmasının ardından, kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle aşıyı askıya alan Avrupa ülkeleri uygulamanın devam edeceğini belirtti. İtalya, Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok ülke Oxford/AstraZeneca aşısını yapmaya geri döndüklerini açıkladı.

'AŞIYLA DEĞİL, VİRÜSLE SAVAŞIYORUZ'

İspanya, Hollanda ve Portekiz önümüzdeki hafta AstraZeneca ile aşılamanın başlayacağını duyurdu. İsveç'in halk sağlığı kurumu askıya alınan uygulamanın başlaması için karar aşamasının 'birkaç gün süreceğini', İrlanda ise kararın bugün verileceğini aktardı.

"Aşı güvenliğini takip etmeye devam ediyoruz" diyen Oxford Aşı Grubu direktörü Andrew Pollard, BBC'ye verdiği demeçte "Savaştığımız şey aşılar değil, virüs" ifadelerini kullandı.

EMA: FAYDALARI DAHA FAZLA

EMA'dan dün yapılan açıklamada, birçok Avrupa ülkesinde askıya alınan AstraZeneca aşısını 'güvenli' olduğu ve belirtilmiş, faydalarının olası yan etki riskinden daha yüksek olduğu aktarılmıştı. Aşıyla ilgili bilimsel değerlendirmenin sonucunu açıklayan EMA Başkanı Emer Cook, "Bu aşı güvenli ve etkilidir. Aşının insanları Covid-19 hastalığından korumadaki faydaları olası risklerinden fazladır" demiş, "Ben olsam hemen yarın aşı olurdum" ifadelerini kullanmıştı.

İncelemeler sırasında az sayıda nadir ve beklenmedik ciddi pıhtılaşma vakalarına rastladıklarını aktaran Cooke, bu vakalarla aşı arasında bir bağ bulunması ihtimalini göz ardı etmediklerini belirtmişti. (DIŞ HABERLER)