Asteroit Bennu'dan parçalar alan kapsül Dünya'ya indi

NASA'nın Osiris-Rex kapsülü, Bennu asteroidinden aldığı 250 gram ağırlığındaki toz örnekleriyle bir mermiden 15 kat daha hızlı bir şekilde atmosfere girerek Dünya'ya döndü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NASA, Güneş Sistemi'ndeki en tehlikeli kaya olarak gördüğü Bennu asteroidinden parçalar alarak Dünya'ya getirmeyi başardı.

Osiris-Rex kapsülü, asteroidden aldığı 250 gram ağırlığındaki toz örnekleriyle Dünya'ya döndü.

BBC'nin aktardığına göre atmosfere girişi sırasında gökyüzünde bir ateş topu oluşturan kapsülün hızı, ısı kalkanı ve paraşütlerle yavaşlatıldı ve ABD'nin Utah eyaletinde Batı Çölü'ne yumuşak iniş yaptı. Kapsül örnekleri analiz etmek için Teksas'taki Johnson Uzay Merkezi'ne götürülüyor.

Uzayda izlediği yol nedeniyle, Dünya'ya çarpma olasılığı en yüksek asteroid olan Bennu'dan alınan örneklerin en derin sorulara yanıt vermesi bekleniyor: Nereden geliyoruz?

Misyonun baş araştırmacısı Profesör Dante Lauretta, "Asteroit Bennu'dan 250 gramlık numuneyi Dünya'ya getirdiğimizde, gezegenimizden önce var olan malzemeye, hatta belki de Güneş Sistemimizden önce var olan bazı taneciklere bakacağız" diyor: "Başlangıcımızla ilgili ipuçlarını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Dünya nasıl oluştu ve neden yaşanabilir bir dünya haline geldi? Okyanuslar suyunu nereden aldı; atmosferimizdeki hava nereden geldi; ve en önemlisi, Dünya'daki tüm yaşamı oluşturan organik moleküllerin kaynağı nedir?"

Efsane İngiliz rock grubu Queen'in gitaristi ve astrofizikçi Brian May de projede önemli bir rol oynadı. (HABER MERKEZİ)