Assos’dan sonra Behramkale’yi tedirgin eden imar planı

“Assos’ta katliam” iddialarıyla gündeme gelen, Çanakkale’nin Behramkale Köyü’nde, özel bir şirkete hazırlatılan “Koruma Amaçlı İmar Planı” köydeki çok sayıda binanın yıkılmasını öngörüyor.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı, Assos Antik Kenti’nin bulunduğu, yüzlerce yıllık yerleşim yeri olan Behramkale Köyü, tarım ve hayvancılığın dışında, ev pansiyonculuğu ve yöresel ürünlerin, hediyelik eşyaların satışı ile geçimini sürdürüyor. Ancak, İl Özel İdaresi tarafından hazırlatılan “Koruma Amaçlı İmar Planı”, Behramkale’de yüzlerce yıllık yapıları tehdit ediyor. Köyde, her evin avlusunda bulunan, ek binalar; ahır, kümes, kiler, depo, tuvalet ve bunların dışında, yöre yaygın olarak yapılan ev pansiyonculuğuna hizmet eden diğer tüm binaların yıkımını öngören plan tepki çekiyor.

Planın duyurusu Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından “Behramkale Köyü Koruma Amaçlı İmar Planları” adıyla yapıldı. Plandan son anda bir mimarın dikkati sayesinde haberdar olan köylüler duruma itiraz etti.

'TESADÜFEN ÖĞRENDİK'

Recep Tekin

Behramkale’de yaşayan ve pansiyonculuk yapan Recep Tekin, planın kimsenin haberi olmadan hazırlandığını ifade ederek, “Ne kaymakamlığın ne de halkın haberi var. Tesadüfen görülen ve kısa sürede itiraz ettiğimiz bir plan. Biz planı inceledik; dışarıdaki tuvaletlerden, ahıra, fırına, pansiyona kadar, ana bina haricindeki tüm eklentileri yok sayıyor. Ancak 1990’lı yıllardaki planda bunlar var. Zaten bunlar yapılırken de bu planlara ve izni bağlı olarak yapıldı. Şimdi yıkılmasını istiyorlar. Uyku uyuyamıyoruz. 1940’larda, 1950’lerde yapılan binalar bunlar” dedi.

'50 YILLIK BİNA PLANDA GÖRÜLÜRKEN 150 YILLIK BİNA YOK SAYILIYOR'

Selahattin Can

Behramkale sakinlerinden Selahattin Can ise, “Planda, 1974’te yaptığım bina görülüyor, kuruldan izin alarak restore ettiğim 150 yıllık bina görülmüyor. İtirazlarımızı ettik. Bu planın geçerli olmasını istemiyoruz. Her parselde tek bina görülüyor. Diğerlerini yok saymışlar” dedi.

'TV ANTENİ TAKSAK DAVALIK OLUYORDUK, ŞİMDİ BİNALARI YIKACAKLAR'

Lütfü Şen

Behramkale’de yaşayan Lütfü Şen, “Biz tarlalarımızda çalışıyoruz. Bizim plandan nasıl haberimiz olacak, nasıl itiraz edeceğiz de hakkımızı arayacağız. Yani burada, geçtiğimiz yıllarda televizyon anteni ‘görüntüyü bozuyor’ diye insanlar yargılandı. Güneş enerjisi panelleri bile davalık oldu. Halk ne yapsa kurul karşısına çıkıyor. Ama kendileri, istedikleri binayı, istedikleri gibi yıkabiliyorlar. Burası bizim yaşam alanımız. Küçük veya büyük, biz bu binaları kullanıyoruz. Biz çivi çakmak için izin istedik, Anıtlar Kurulu'na yolluyorlar. Buradaki durumu Anıtlar Kurulu görmüyor mu?” dedi.

'KAÇAK YAPIYA DAVETİYE'

Çanakkale’de mimarlık yapan İsmail Erten, planda tescilli olmayan boş parsellerde yapılaşma önerisinin olmamasının ileriye dönük olarak, kaçak yapı tehlikesini barındırdığına dikkat çekerek, "Tescilli bina olmayan, yapı izi temeli-duvarı olmayan boş parsellere hiçbir yapılaşma önerisi getirilmemiş. Bu durum, bir taraftan kaçak yapılaşmayı arttıracak, diğer taraftan haksız bir durum oluşturacaktır. Köyün içindeki boş parsellere soğan ekilmeyeceğine göre, temel ekilmeye başlanacaktır. Hâlbuki kentin dokusu, yapısal karakterine uyumlu imar hakkı planla verilip, koruma kurulu onay şartı aranabilirdi" dedi.

'YEREL HALKIN GEÇİM KAYNAKLARI GÖZ ARDI EDİLMİŞ'

Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi, Behramkale’de hem yöresel ürün satışının hem de ev pansiyonculuğun yörenin geçim kaynakları olduğunu, planla birlikte bu durumların göz ardı edildiğini vurguladı. Mimarlar Odası itirazı kapsamında; “Yerel köy ürünleri pazaryeri, takılır sökülür yöreye uygun malzemeden yapılmış portatif stantlardan oluşan bir açık alana ihtiyaç planda belirsiz kalmıştır. Pansiyon işlevli yerleşimi olan Behramkale Köyünde yerel halk yaşadığı evin bir bölümünü ziyaretçilerin rahatça konaklayabileceği şekilde düzenler ve bu şekilde turizm sektörü günümüzde köyün ekonomik yapısının en büyük faaliyet kolu olmuştur. Bu plan dahilinde bu durumun korunmadığı gözükmektedir” dedi.