Assos tahribatında çelişkiler yumağı

Assos Antik Kenti’nde, yapılan “kayı ıslahı” çalışmasıyla ilgili hazırlanan AFAD raporunda “yol açılamaz, ağır iş makinesi giremez” ifadeleri yer alsa da alana iş makineleri de girdi, yol da açıldı.

Prof. Dr. Doğan Perinçek, ölçümleri Google ve iş makinalarının boyutlarına bakarak tahmin ettiklerini söyledi.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Assos Antik Kenti’nde, yapılan “kayı ıslahı” çalışmasıyla ilgili hazırlanan AFAD raporunda “yol açılamaz, ağır iş makinesi giremez, vibrasyon oluşmayacak” gibi ifadeler yer aldı.

Prof. Dr. Doğan Perinçek’e göre raporda “yapılmayacak”, “olmayacak” denen her şey yapıldı. Perinçek, “Acımasızca yapılan bir tahribat sergileniyor. Assos kentinin arkeolojik değerleri ve doğal güzelliği yok ediliyor” dedi.

‘RAPORLA UYGULAMA ARASINDA FARK VAR’

Binlerce yıllık kültür mirası Assos Antik Kenti’nde, Assos Antik Limanı’nın üst tarafında kaya ıslahı adı altında yapılan çalışmalar devam ediyor. Doğal ve kültürel değerlerin tahribata uğradığı iddiaları ve tepkileri ile yapılan resmi, idari ve hukuki başvurulara rağmen, bölgede ağır iş makineleri çalışmalarını sürdürüyor. ÇOMÜ’den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Assos Antik Kenti’nde yapılan çalışmalarda AFAD Projesi ile uygulama arasında affedilmez çelişkiler olduğuna dikkat çekti. Çanakkale Valisi İlhamı Aktaş’a yanlış bilgiler verildiğini söyleyen Perinçek, “Hazırlanan rapor ile arazide uygulananlar birbiri ile uyumsuz. Raporda yol yapılmayacak denmekte ama alanda 5-6 metre genişlikte yol var. Raporda ağır iş makinaları kullanılmayacak denmekte, alanda altı ağır iş makinası çalışıyor. Raporda yüksek vibrasyon oluşturulmayacak denmekte, alanda ağır iş makinalarının kırıcıları çalışıyor. Raporda şev-yamaç eğimi 35-45 derece olacak deniyor, alanda en az 65-70 derece şev-yamaç eğimi var. Raporun hiçbir yerinde alanda seki-düzlük oluşturulacağında bahsedilmiyor, alanda en az 40 metre genişlikte sekiler oluşturulmuş. Bunlar raporda önerilmediği halde neden oluşturuldu?” diye sordu.

AFAD raporu alanda ağır iş makinesi çalışamaz dese de alanda ağır iş makineleri çalışmaya devam ediyor.

‘RAPORDA AĞIR İŞ MAKİNESİ ÇALIŞAMAZ DENİLİYOR’

Perinçek’e göre; “Raporda özel dağcı ekip tarafından portatif makinalar kullanılarak, kaya yamaç ıslahı yapılacak deniyor, alanda ağır iş makinaları yamacı parçalıyor, doğal görüntüyü bozuyor. ‘Proje kapsamındaki delgi ve ankraj işlerinde yüksek vibrasyon oluşturan delici/kırıcı makineler kullanılmayacaktır. Delgiler tercihen karot veya elektrikli makinelerle eğer bu makineler kullanılamadığı bir durumla karşılaşılırsa sadece elde taşınabilir ebatta / portatif olmak koşuluyla pnömatik delicilerle açılacaktır’ denmekte, alanda bunun yerine ağır iş makinaları çalışıyor. Raporda ‘kaya-yamaç ıslah projesi inşaatı; bölgenin doğal dokusuna mümkün olan en az müdahale olacak şekilde yapılacak’ deniyor. Raporda şev yüksekliğinin 20 metre olacağından hiç bahsedilmiyor. Alanda en az 20 metre yükseklikte ve 79 derece eğimli şev oluşmuş durumda. Her geçen gün oluşturulan şevin yüksekliği artıyor. Alana girip şev yüksekliğini ölçme imkanımız yok. Ölçümlerimizi Google ve iş makinalarının boyutlarına bakarak tahmin ettik” dedi.