Assange iade edilmeyecek: İngiliz mahkemesi ABD'yi reddetti

İngiltere'de bir mahkeme, ABD'li diplomatların gizli yazışmalarını yayınlayan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi talebini reddetti. Karar, Londra'daki mahkeme salonunun dışında toplanan ifade özgürlüğü savunucuları tarafından sevinçle karşılandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de bir mahkeme, ABD'li diplomatların gizli yazışmalarını ve askeri belgeleri yayımlayarak bir dizi hukuksuz uygulamayı ifşa eden WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi talebini reddetti. İngiliz yargıç Vanessa Baraitser, Assange'ın iade edilmesi halinde intihar edebileceğinden endişe duyduğunu, Washington'ın iade talebini bu nedenle kabul etmediğini söyledi.

Amerikan yönetimi, 48 yaşındaki Assange'ı casusluk yasasını ihlal etmek ve gizli bilgilere ulaşmak için hükümet bilgisayarlarını hacklemekle suçlayarak iadesini istiyordu. ABD'nin iade talebi, bu çerçevede 18 farklı suçlamayı içeriyordu. 

Assange'ın avukatları, ABD'nin suçlamalarının tamamının siyasi olduğunu vurgulamış, Assange'ın iadesinin emsal oluşturarak gazetecilerin çalışmalarını tehlikeye atacağına dikkat çekmişti.

Yargıç Vanessa Baraitser ise Assange'ın hukuk ekibinin bu tezlerinin neredeyse tamamını reddetmekle birlikte, iadenin ölüm riski doğurabileceğini belirtti. Baraitser, Assange'ın ciddi bir intihar riski bulunduğu kanaati nedeniyle Washington'ın iade talebini reddettiğini açıkladı. (DIŞ HABERLER)