'Aşk, Mark ve Ölüm', 25 Şubat’tan itibaren MUBI'de

Cem Kaya imzalı "Aşk, Mark ve Ölüm", 25 Şubat’tan itibaren MUBI'de izleyicilerle buluşacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - “Arabeks” ve “Motör: Kopya Kültürü & Popüler Türk Sineması” filmleriyle tanınan Cem Kaya imzalı "Aşk, Mark ve Ölüm", 25 Şubat’tan itibaren MUBI'de izleyicilerle buluşacak. Türkiyeli göçmenlerin aidiyet ve kimliğe dair sorgulamalarını da ekrana taşıyan film, 1960’lar Almanyasına, eğlence kültürüne ve dönemin tarihsel ve toplumsal sorunlarına ışık tutuyor. 

72. Berlinale Film Festivali’nde izleyici ödülü kazanan ve IndieLisboa Uluslararası Bağımsız Film Festivali’nden ödülle dönen film, Almanya’da yaşayan Türkiyeli göçmenlerin, çocuklarının ve torunlarının yaşattığı bağımsız müzik kültürünü, daha önce görülmemiş zengin arşiv kayıtlarıyla harmanlıyor. Filmde, Köln Bülbülü Yüksel Özkasap, Derdiyoklar, Cavidan Ünal, Muhabbet, Killa Hakan, Kabus Kerim, Erci E., Hatay Engin, Cem Karaca, Aşık Metin Türköz ve bağlama virtüözü İsmet Topçu gibi isimler yer alıyor.

“Aşk”, “Mark” ve “Ölüm” olmak üzere 3 farklı başlığa ayrılan film,  “Aşk” bölümünde büyük bir umutla Almanya’ya göç eden işçilerin heyecanını ve memleket hasretini anlatıyor. “Mark” bölümü artık tedavülden kalkan bu para biriminin sembolik anlamına ve gurbetçilerin Almanya’daki lüks yaşam biçimlerine yer verirken, “Ölüm” bölümüyse Almanya-Türkiye arasındaki entegrasyonda gelinen son noktayı ve yaşanan trajik anları arşiv kayıtlarından ve ruhun derinlerine işleyen anlatım gücüyle müzikten yararlanarak aktarıyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)